Soms heb ik ineens spontaan trek in een lekkere koek. En zo gebeurde het ook, toen ik met het recept voor deze carrotcake koeken aan de slag ging. Spontaan had ik zin in koeken en na wat rondneuzen in mijn koelkast en keukenkastje bleek ik alle ingrediënten in huis te hebben voor carrotcake koeken.
Dit leek mij ook een uitgelezen kans om wat verschillende meelsoorten in een koekje te proberen. Ook daarvan blijven er altijd wel een aantal restjes over. Zo lag er nog een aangebroken zakje amandelmeel en boekweitmeel. Deze twee meelsoorten zijn ook nog eens glutenvrij, dus als je glutenvrije havermout voor dit recept gebruikt, dan heb je een heerlijk glutenvrij koekje. En geloof me, dat is ontzettend lekker!
Deze carrotcake koeken zijn niet krokant, maar wel lekker chewy. En door het gebruik van de kruiden en citroen is dit een smaakexplosie in je mond. Het was dan ook geen probleem om al deze koeken binnen een paar dagen op te eten. Maar goed dat er geen geraffineerde suikers in zitten en dit een verantwoord koekje is. Zonder schuldgevoel snoepen dus!
Heb je geen wortel in huis, maar wel zin in gezonde koeken? Bekijk dan eens dit recept voor havermout koeken.
Carrotcake koeken
Course: Koeken, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk8
koeken10
minutes20
minutes30
minutesJe hebt voor dit recept geen bakvorm of ingewikkelde apparatuur nodig. Enkel een kom en schone handen.
Ingrediënten
100 gram havermout
50 gram boekweitmeel/speltmeel
25 gram amandelmeel
100 gram geraspte wortel
2 medjouls dadels
1 ei
1 el speculaaskruiden
1 tl bakingsoda
sap van 1/4 citroen
rasp van 1/2 citroen
1 handje rozijnen
2 el noten/zaden naar keuze
1 el honing
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Snijd de medjoul dadels in kleine stukjes. Laat de rozijnen even wellen in warm water als ze te hard zijn.
- Klop het ei los en voeg dit samen met het sap van de citroen en de honing toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een plakkerig deeg. Voeg de dadels en rozijnen toe en kneed goed door.
- Vorm 8 balletjes van het deeg en druk iets plat op de bakplaat. Schuif het geheel voor 20 minuten in de oven.