Afgelopen zomer heb ik in Griekenland weer de lekkerste vers gemaakte tzatziki op. Ik kan hier zo van genieten, heerlijk om je brood in te dippen. Na de vakantie bleef de craving naar homemade tzatziki en dus maakte ik een heerlijke homemade tzatziki dip op basis van cottage cheese. Ja, je leest het goed: cottage cheese.
Van oorsprong wordt tzatziki gemaakt van Griekse yoghurt, maar omdat ik dit niet in huis had besloot ik een basis te proberen van cottage cheese. Cottage cheese heeft van zichzelf een korrelige structuur. Om dit een stuk romiger en zachter te krijgen, heb ik de cottage cheese fijngemalen in de blender samen met wat magere kwark. Dit samen zorgt voor een fantastische, romige en eiwitrijke basis. Uiteraard voeg je hier net als in het originele recept komkommer, knoflook, peper en zout aan toe.
Bij deze heerlijke tzatziki dip serveerde ik een meergranen breekbrood van Bio Bakerij de Trog. Perfect als lunch of lekker bij de borrel. Zoek vooral ook even op ‘borrel’ of ‘salade’ op Snoepgezond voor de lekkerste borrelplank ideeen, salades en dips. Want ja, als je eenmaal deze dip maakt, waarom maak je er dan niet gelijk een compleet borrel feestje van?!
Benieuwd hoe je deze eiwitrijke tzatziki dip maakt? Lees dan snel verder!
Tzatziki dip
Course: Lunch, BorrelDifficulty: Makkelijk4
porties10
minutes10
minutesIngrediΓ«nten
200 gram cottage cheese
100 gram magere kwark
100 gram komkommer
1 teen knoflook
peper en zout naar smaak
eventueel verse kruiden naar smaak
Werkwijze
- Doe de cottage cheese samen met de magere kwark in een blender of mix met de staafmixer tot een gladde en romige massa.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten aan de binnenkant met een lepel.
- Rasp de komkommer en knijp het overtollige vocht eruit.
- Pers de knoflook fijn. Voeg dit samen met de komkommer en de overige smaakmakers toe aan de cottage cheese en roer goed door elkaar.
- Proef of de tzatziki op smaak is, voeg anders nog wat extra peper/zout en/of kruiden toe.