Op instagram zag ik heerlijke wortelkoeken voorbij komen en laat ik hier nu dol op zijn. Als je mij al een tijdje volgt op sociale media weet je dat havermoutpap met wortel ook een van mijn favoriete ontbijtjes is. En hetzelfde geldt voor carrotcake. Na citroen meringue is dit toch een van mijn favoriete taartjes. En dus grijp ik iedere kans aan om iets lekkers met wortel erin te maken. Daarnaast is het ook nog eens fijn om op deze manier meteen een portie groenten binnen te krijgen 🙂 Dat is soms nog wel een uitdaging namelijk.
Daarom ging ik meteen aan de slag met mijn eigen variatie op de wortelkoeken, die ik zeg bij Joy en dat resulteerde in deze eiwitrijke koekjes. Met dit basisrecept kun je volop variëren door bijvoorbeeld rozijnen, noten of cranberries toe te voegen. Net wat je lekker vindt. Het basiskoekje bevat ongeveer 85 kcal per koekje. Hier kun je dus met een gerust hart van snoepen. Let op: als je gedroogd fruit toevoegt, zal ook het aantal calorieën per koekje toenemen. Want in gedroogd fruit zitten behoorlijk wat verborgen suikers. Misschien dat rozijnen of cranberries daarom zo lekker zijn om ervan te snoepen 😉
Liever zin in roomboterkoekjes? Probeer dan eens dit recept.
Wortelkoeken
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk12
koeken5
minutes25
minutes30
minutesIngrediënten
250 gram wortel
125 havermout
35 gram speltbloem
30 gram vanille eiwitpoeder
100 gram banaan
50 gram honing (of ahornsiroop)
2 tl speculaas- en koekkruiden
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Rasp de wortel en prak de banaan.
- Meng vervolgens alle ingrediënten met elkaar in een kom. Dit kan je het beste doen met je handen. Het deeg zal wel wat plakkerig zijn.
- Vorm met je handen kleine balletjes van het deeg en druk ze iets plat op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 25-30 minuten in de oven. Kijk tussendoor of de bovenkant niet te donker kleurt. Zet de oven anders iets lager qua temperatuur.