Je leest het goed: een courgette brownie! Wist je dat je sommige groenten ook heel makkelijk in gezonde baksels kunt verwerken? Wortel is wellicht de meest bekende groente in zoete baksels, maar ook pompoen en courgette zie je steeds vaker terug. Een hele makkelijke manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen. Daarnaast zorgt de groenten voor een prettige structuur van je baksel en voorkom je dat het een droge bedoeling wordt. Daarom ben ik groot fan van het verwerken van groenten in mijn gezonde baksels.
Een brownie daar zijn we allemaal wel dol op denk ik?! Omdat ik nu al geruime tijd het eten van suikers beperk, ben ik ook niet meer gewend aan de smaak van een brownie vol met suiker. Meestal vind ik het na de eerste hap eigenlijk alweer veel te zoet. Dus ging ik aan de slag met een variant op de brownie met suiker en kwam ik uit op deze variant met courgette. Voor mij persoonlijk is deze brownie door het gebruik van rijpe bananen meer dan zoet genoeg. Nu kan ik dus weer met een gerust hart genieten van een lekker stukje brownie.
Hieronder vind je een basisrecept voor een courgette brownie, waar je naar hartelust ook andere ingrediënten aan toe kunt voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan noten of gedroogde vruchten. Benieuwd geworden? Bekijk dan snel onderstaand recept en probeer het een keer uit. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Liever zin in een ‘echte’ brownie vol suiker en boter? Probeer dan eens dit recept.
Courgettebrownie
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
servings10
minutes25
minutes35
minutesIngrediënten
1 courgette
2 rijpe bananen
100 gram speltbloem
50 gram havermout
50 gram cacaopoeder
2 eieren
3 medjoul dadels
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een brownie bakvorm (vierkant) of cakevorm in en bekleed met bakpapier.
- Snijd de courgette in stukjes en mix dit in de hakmolen fijn. Voeg de dadels en banaan toe en mix het tot een egaal beslag. Voeg als laatste de eieren toe en mix het geheel kort.
- In een andere kom meng je alle droge ingrediënten met elkaar en hieraan voeg de natte ingrediënten toe. Voor wat extra crunch zou je nu ook wat fijn gehakte noten aan het beslag toe kunnen voegen.
- Schuif de brownie ongeveer 25-30 minuten in de oven en controleer met een prikker of de brownie gaar is.