Het is weer tijd voor een heerlijk hartig recept: Griekse pita kip. Perfect voor tijdens een warme zomeravond. Echt een lekker hapje comfortfood.
De Griekse pita’s heb ik dit keer zelf gemaakt en zijn naar het recept van de verantwoorde snoeper. Op Instagram doe ik deze maand weer mee met de #swiepswoepswap georganiseerd door @mandyandmore. Mandy koppelt je hierbij aan een andere foodblogger en vervolgens mag je een lekker recept van zijn of haar website kiezen. Je maakt dit recept of gaat voor een variatie erop en je deelt dit vervolgens op je eigen Instagram en/of blog. Dit keer ging ik dus voor een variatie op de Griekse pita’s van de verantwoorde snoeper. Het originele recept van Kim paste ik een heel klein beetje aan en verder serveerde ik de pita’s met heerlijke pulled chicken met een Griekse twist.
Voor de pulled chicken met een Griekse twist gebruikte ik mijn eigen recept voor pulled chicken uit de oven. De barbecuesaus en kruiden verving ik voor yoghurt en shoarma kruiden. Zo krijgt de pulled chicken een lekker Grieks tintje mee. Uiteraard kan een lekkere (homemade) tzatziki bij de Griekse pita kip niet ontbreken.
Voor de lekkerste pulled chicken gebruik je kipdijfilet. Dit valt na anderhalf uur in de oven langzaam garen echt perfect uit elkaar. Door de kip in een saus, zoals yoghurt of barbecuesaus te laten garen, blijft de kip lekker mals. Ga jij deze Griekse pita kip proberen?
Griekse pita kip
Course: Diner, LunchDifficulty: Makkelijk4
personen15
minutes1
hour30
minutes1
hour45
minutesIngrediΓ«nten
- Pita’s
350 gram speltmeel
200 gram lauwwarm water
20 gram olijfolie
7 gram zout
7 gram gedroogde gist
- Pulled chicken
800 gram kipdijfilet
1 grote rode ui
2 puntpaprika’s
150 gram kwark/yoghurt
2 tl shoarmakruiden
scheutje water
Werkwijze
- Pita’s
- Voeg de gist toe aan het lauwwarme water en roer met een vork door. Laat dit voor 10 minuten staan, totdat de gist is geactiveerd.
- Meng het zout met de speltmeel en voeg hieraan het gistmengsel en olijfolie toe.
- Kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Met de hand duurt dit ongeveer 15 minuten. Ik gebruikte een keukenmachine met deeghaak. Kneed het deeg dan ongeveer 8-10 minuten.
- Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Rol de bolletjes uit tot een ovaal.
- Verhit een koekenpan met wat olie op het vuur. Bak de pita’s in de pan, totdat ze aan beide zijden bruin zijn. Herhaal totdat alle pita’s gebakken zijn.
- Pulled chicken
- Snijd de ui in ringen en de paprika in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pak een ovenbestendige pan en verwarm deze op het vuur met 1 el olijfolie. Braad de kipdijfilet rondom aan. Haal de kip uit de pan en voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe. Bak nu de ui en paprika 2-3 minuten aan.
- Voeg de kwark/yoghurt en kruiden toe. Leg de kip terug in de pan en voeg een flinke scheut water toe, zodat de kip in een laagje vocht staat. Doe de deksel op de pan en schuif de pan in het midden van de oven. Na 45 minuten keer je de kip om en zet je de pan voor ongeveer 30-45 minuten terug in de oven.
- Haal de pan uit de oven en trek de kip met 2 vorken uit elkaar, zodat je pulled chicken hebt. Serveer dit samen met wat komkommer, rucola en tzatziki in de pita’s.