Een suikervrij bananenbrood was denk ik een van de eerste baksels jaren geleden, die ik in een gezond jasje stak. Waarom? Omdat je bij gebruik van zeer rijpe bananen, helemaal geen andere zoetigheid nodig hebt om er een lekker tussendoortje van te maken. En zo is de liefde voor gezond bakken langzaam steeds meer uitgegroeid en probeer ik iedere keer weer nieuwe ideeΓ«n uit te werken. En zo kwam ik ook op het idee om mijn favoriete drankje, koffie, te verwerken in een bananenbrood recept en ontstond dit heerlijke koffie bananenbrood.
De smaak van koffie overheerst zeker niet, maar komt er heel subtiel doorheen. Daarnaast gebruikte ik kardemom als specerij, wat een heerlijke kruidige smaak heeft. De rest van het bananenbrood heb ik simpel gehouden, maar ook hiermee kun je nog flink variΓ«ren. Voeg bijvoorbeeld een handje gehakte noten of wat stukjes dadel of chocolade toe. Je kan het zo gek niet maken bij een bananenbrood. De reden waarom ik nu niet veel extra’s heb toegevoegd is dat heel graag de nieuwe suikervrije chocolade pasta van NoSugarDaddies wilde proberen als topping. De nieuwe smaak heet ‘you drive me coconuts’. Voor mij heeft deze smaak wel iets weg van bounty en laat ik daar nu echt dol op zijn! Meer dan goedgekeurd dus!
Houd je niet van koffie, maar wel van bananenbrood? Probeer dan eens dit marmer bananenbrood met chocolade of ga voor een vegan bananenbrood.
Koffie Bananenbrood
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes50
minutes1
hourIngrediΓ«nten
3 rijpe bananen
3 eieren
225 gram (spelt)bloem
1.5 tl bakpoeder
1 tl kardemom
snufje zout
1 kopje espresso
optioneel: een handje noten of wat stukjes chocolade
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Mix de bananen samen met de eieren in de blender of keukenmachine.
- In een andere kom roer je de droge ingrediΓ«nten door elkaar. Voeg hieraan de gemixte banaan en eieren toe en roer ook het kopje espresso er doorheen.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif het bananenbrood voor ongeveer 50 minuten in de oven.
- Controleer met een prikker of het bananenbrood gaar is. Haal uit de oven en laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
Notes
- Bewaar het bananenbrood maximaal 5 dagen in de koelkast of vries een deel in plakjes in (maximaal 3 maanden houdbaar).