Scones met rode bessen
Ontbijt, Recepten

Scones met rode bessen

Een van de lekkerste hapjes bij een high tea (of als ontbijt) vind ik toch wel de scone, mits deze heerlijk luchtig is. Want niets is zo vervelend als het een harde of droge scone blijkt te zijn. Zelfs mijn favoriete topping, lemoncurd, maakt het dan niet goed. Gelukkig heb ik al meerdere recepten voor heerlijke scones op de website staan en aan dat rijtje voeg ik nu ook deze scones met rode bessen toe. Uiteraard passen de scones met rode bessen erg goed bij de paasbruch of het paasontbijt.

Ik heb mij verbaasd over het frisse karakter van de rode bessen. Dit past perfect bij de lichtzoete smaak van de scones. Voor mij persoonlijk kan een goede scone niet ontbreken op de brunchtafel. Dus op eerste paasdag duik ik ‘s ochtends de keuken in om verse scones te bakken. Het liefst serveer ik de scones met een curd en een eigen variatie op clotted cream. Bij deze scones met rode bessen maakte ik een heerlijk rode bessen sinaasappelcurd. Het frisse van de rode bes combineert erg goed met sinaasappel en zorgt voor een frisse, maar lichtzoete topping. Dit keer koos ik ervoor om de curd te bereiden met suikervrije suiker en siroop, maar je kunt ook prima kristalsuiker gebruiken.

Dit heerlijke en verantwoorde brunchrecept is ontstaan in samenwerking met Berrybrothers. Dit is een familiebedrijf gespecialiseerd in het telen en vermarkten van Nederlands zachtfruit, met een passie voor rode bessen. De rode bessen van Nederlandse afkomst vind je exclusief terug in de schappen van Albert Heijn. Ze zijn jaarrond vers verkrijgbaar, zodat we elk moment van het jaar kunnen genieten van de heerlijke rode bes. Op snoepgezond vind je diverse recepten met de rode bes, waaronder een salade met gegrilde groenten van de barbecue en granola koekjes.

Een leuk feitje: de rode bes is ook een bron van vitamine C. Daarnaast zijn ze laag in calorieën en suikers en bevatten ze per 100 gram 3.4 gram vezels. Een must dus om toe te voegen aan deze scones. Ga jij dit heerlijke recept proberen?

Het recept voor rode bessen scones vind je, samen met een aantal andere heerlijke recepten voor de paasbruch, ook terug in het receptenboekje van Berrybrothers. Je kunt het boekje downloaden via deze link.


Scones met rode bessen

Recipe by LindaCourse: Ontbijt, Brunch, High teaDifficulty: Gemiddeld
Aantal

7

scones
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

15

minutes
Totale tijd

35

minutes

Ingrediënten

  • Scones met rode bessen
  • 250 gram bloem

  • 1 zakje bakpoeder

  • 40 gram zachte (plantaardige) roomboter

  • 100 ml (plantaardige) melk

  • 50 gram ei

  • 40 gram suiker(vervanger)

  • 50 gram rode bessen

  • Rode bessen sinaasappelcurd
  • 150 gram rode bessen

  • 1 sinaasappel

  • 50 gram suikervervanger + 50 ml suikervrije siroop (of kies voor 100-150 gram kristalsuiker)

  • 100 gram (plantaardige) roomboter

  • 3 eieren

  • Clotted cream
  • 100 ml slagroom

  • 50 gram crème fraiche

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 240°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Voeg alle ingrediënten, behalve de rode bessen, toe aan een kom. Kneed alle ingrediënten voor het deeg rustig door elkaar.
  • Kneed niet te lang door, maar zodra je een samenhangend deeg hebt gevormd, is dit voldoende. Voeg de rode bessen toe en kneed kort door het deeg.
  • Strooi een beetje bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai het deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
  • Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Als je het deeg op nieuw uitrolt, moet je het eerst weer even 10 minuten laten rusten, voordat je er nieuwe cirkels uit kunt steken. Een tip: leg je de uitgestoken cirkels tegen elkaar aan op de bakplaat. Op die manier komen de scones in de oven mooi recht omhoog.
  • Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk. Verlaag de oven temperatuur naar 220°C en schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
  • Haal na 15 minuten uit de oven en laat de scones op de bakplaat afkoelen.
  • Rode bessen sinaasappelcurd
  • Verwarm de rode bessen in een pannetje op het vuur voor ongeveer 5-10 minuten. Net zo lang, totdat de rode bessen uit elkaar vallen en een soort compote ontstaat.
  • Haal de rode bessen door een zeef, zodat je het sap kunt opvangen. Druk al het vocht goed uit de rode bessen.
  • Doe het sap van de rode bessen samen met de sap en de rasp van de sinaasappel, de suikervervanger, de siroop en de roomboter in een pan en verwarm dit au bain-marie op laag vuur. Au bain-marie betekent dat je de pan met ingrediënten in een andere pan met een laagje kokend water zet, zodat de bodem van de pannen elkaar niet raken. Doordat het kokende water verdampt wordt de pan met ingrediënten verwarmd.
  • Klop ondertussen de eieren los en voeg deze toe wanneer de roomboter is gesmolten. Zodra de eieren zijn toegevoegd blijf je de curd, terwijl je constant blijft roeren, voor ongeveer 15-20 minuten verwarmen. De curd zal langzaamaan dikker worden.
  • Zet het vuur uit en schenk de curd in een (glazen) pot. Laat de curd nu rustig afkoelen en indikken. Als de curd is afgekoeld, kun je deze afgesloten bewaren in de koelkast.
  • Clotted cream
  • Klop de slagroom lobbig en roer hier de crème fraîche doorheen.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *