Denk ik aan kerst, dan denk ik ook aan stoofperen! Stoofperen kunnen bij mij met kerst echt niet ontbreken. Ze zijn lekker als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, maar ook perfect om te verwerken in je ontbijt of als dessert. Eerder deelde ik al deze heerlijke trifle met stoofpeertjes en een stoofperen cake. En nu voeg ik ook een mega lekkere stoofperen crumble aan dit rijtje toe.
Een crumble vind ik sowieso een erg lekker toetje (of ontbijtje). Heerlijk warm fruit uit de oven met een krokant laagje, geserveerd met bijvoorbeeld een bolletje ijs of wat (kokos)yoghurt. Mij maak je er erg blij mee en zo ook met deze stoofperen crumble. Het beste van twee werelden toch?! Daarnaast is deze crumble een stuk verantwoorder dan normaal, want hij is helemaal suikervrij. Ook gebruik ik naast bloem een deel havermout. Hiermee bevat een portie net wat meer vezels en is het iets voedzamer. Overigens maken deze switches de stoofperen crumble niet minder lekker. In tegendeel: dit is een mega lekkere gezonde crumble geworden.
Natuurlijk kun je speciaal voor dit recept stoofpeertjes maken, maar je kunt ze ook kant en klaar in de supermarkt kopen. Uiteraard zijn de stoofpeertjes dan wel iets minder verantwoord, aangezien er vaak een flinke hoeveelheid suiker in zit. Als je de stoofperen zelf maakt, kun je natuurlijk zelf bepalen of je suiker gebruikt of bijvoorbeeld liever een caloriearme suikervervanger.
Ga jij dit recept proberen?
Stoofperen Crumble
Course: Dessert, OntbijtDifficulty: Makkelijk4
porties10
minutes30
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
75 gram havermout
75 gram bloem
20 gram Sukrin Gold (of lichtbruine basterdsuiker)
75 gram (plantaardige) roomboter
1 tl speculaaskruiden
8 stoofpeertjes (recept snoepgezond)
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal of ovenbestendige pan in.
- Snijd de stoofperen in blokjes en verdeel over de bodem van de schaal.
- Meng alle ingrediΓ«nten voor de crumble tot een kruimelig deeg. Wrijf het tussen je vingers uit en zorg dat er zo kruimels ontstaan.
- Verdeel de crumble over de stoofpeertjes en schuif de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven.
- Laat de crumble iets afkoelen en serveer met yoghurt of ijs naar keuze.