Het seizoen van het witte goud is aangebroken en dat betekent dat je nu heerlijk kan genieten van witte asperges. Om het aspergeseizoen in te luiden kreeg ik van het Nederlands aspergecentrum een heerlijk pakket met het witte goud opgestuurd. Traditioneel loopt het seizoen van eind april tot eind juni. Echter worden de asperges nu ook in kassen geteeld, waardoor ze al vanaf maart verkrijgbaar zijn. Ze liggen dus maar kort in de winkel en dat betekent dat we er volop van moeten genieten zolang het kan. Vandaag deel ik een lekker recept voor asperges met ham en ei met jullie.
Het witte goud wordt heel vaak gegeten in combinatie met ham en een gekookt ei. Deze combinatie houd ik graag in ere, maar dan wel mijn eigen variatie hierop. Het ei verwerkt je namelijk in een lekker sausje samen met mosterd, mayonaise en wat peper en zout. Dit sausje roer je door de asperges heen, waardoor deze extra smaakvol worden. Het geheel serveer je samen met heerlijke gekruide aardappeltjes uit de airfryer (of koekenpan) en wat ham. En zo krijg je een simpel, maar lekker gerecht van asperges met ham en ei.
De schillen van de asperges hoef je niet weg te gooien, want deze kun je weer heel goed gebruiken voor een heerlijke aspergesoep. Ook een aanrader om zelf te maken!
Asperges met ham en ei
Course: DinerDifficulty: Makkelijk3
porties10
minutes15
minutes25
minutesIngrediënten
500 gram witte asperges
500 gram kriel aardappelen rozemarijn zeezout
2 eieren
1 el mayonaise
1 el mosterd
100 gram achterham
peper, zout en peterselie naar smaak
Werkwijze
- Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Snijd de asperges in stukken van 3 cm. Houd de aspergetips apart.
- Doe de asperges in een pan en zet onder voldoende water. Breng het water aan de kook en laat de asperges 10 minuten koken. Voeg de laatste 3 minuten de aspergetips toe. Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in de het water. Giet daarna het water af.
- Kook ondertussen in een andere pan de twee eieren voor ongeveer 5-6 minuten.
- Bak de kriel aardappelen in de airfryer of koekenpan volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Pel de eieren en haal het eigeel eruit. Meng het eigeel samen met de mayonaise, mosterd en peper en zout. Snijd het eiwit in kleine stukjes. Roer hier het eigeel doorheen.
- Meng het sausje met de asperges.
- Serveer het geheel met de gebakken krieltjes, stukjes ham en verse peterselie.