Een van de lekkerste hapjes bij een high tea vind ik toch wel de scone, mits deze heerlijk luchtig is. Want niets is zo vervelend als het een harde en droge bedoeling blijkt te zijn. Zelfs mijn favoriet, lemoncurd, maakt het dan niet goed. Gelukkig heb ik al een heel fijn recept voor heerlijke scones op iksnoepgezond staan en aan dat rijtje voeg ik nu deze dadel amandel scones toe. Wat een perfecte combinatie bleek dat te zijn!
Een deel van de bloem heb ik vervangen voor amandelmeel. Dit is natuurlijk wel iets grover dan bloem, maar zolang je er niet teveel van gebruikt krijg je alsnog super luchtige scones. In het recept gaat ook altijd melk, maar voor deze variant koos ik voor amandelmelk. Dit haalt net wat meer van de amandelsmaak op. Het toevoegen van stukjes dadel maakt dit recept helemaal compleet.
Denk je nu dat scones moeilijk zijn om te maken, dan heb je het helemaal mis! Het deeg meng je kort met de hand, laat je even rusten en vervolgens stort je het op de bakplaat. Want deze keer heb ik er zelfs voor gekozen om er geen ronde traditionele scones van te maken, maar bakte ik het als één grote ronde scone, die ik na het bakken in stukken sneed. Conclusie: binnen 30 minuten staat deze lekkernij op tafel, inclusief oventijd.
Voor dit recept gebruikte ik de natuurlijke suikervervanger van Sukrin. Daarmee zijn deze dadel amandel scones dus vrij van geraffineerde suikers en is dit een gezonde en lekkere start van de dag. Daarnaast gaan er ook heerlijke verse dadels in deze scones. Deze dadels heb ik gekregen van Yogi & Yousef. Een webshop waar je heerlijke dadels en verwante producten kunt krijgen. Zo ben ik ook fan van dadelsiroop in recepten. Ga jij deze heerlijke scones maken?
Dadel Amandel Scones
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk8
stuks15
minutes15
minutes30
minutesIngrediΓ«nten
200 gram bloem
50 gram amandelmeel
100 gram amandelmelk
1 zakje bakpoeder
40 gram zachte roomboter
40 gram suikervervanger (Sukrin)
50 gram ei
4 medjoul dadels in stukjes
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 240Β°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Kneed alle ingrediΓ«nten voor het deeg rustig door elkaar. Gemengd is in dit geval ook gemengd. Strooi een beetje bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai en deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
- Stort het deeg op de bakplaat en werk de vorm een beetje bij.
- Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk.
- Verlaag de oven temperatuur naar 220Β°C en schuif de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en snijd de scones in 8 gelijke stukken. En laat vervolgens afkoelen.