Het was alweer jaren geleden dat ik voor het laatst andijvie stamppot at. Vroeger stond dit thuis geregeld op tafel en ik vond het altijd erg lekker. Alleen die gehaktbal die er bij zat, was niet mijn favoriet. Begrijp me niet verkeerd, mijn moeder kookte altijd erg lekker en ook de gehaktballen maakte zij helemaal zelf. Maar op de een of andere manier ben ik nooit echt fan geweest van gehaktballen. Maar zin in andijvie stamppot had ik na al die tijd wel weer en dus maakte ik andijvie stamppot met gemarineerde varkenshaas. En ik kan je vertellen dat dit een groot succes was!
Het is een super simpel recept, maar door ook wat van de sojasaus en ketjap van de marinade door de stamppot zelf te doen wordt deze ontzettend smaakvol. Zelf vind ik de stamppot het lekkerste met meer groente dan aardappel. Want ook van dat laatste ben ik in gekookte vorm geen groot fan. En door te kiezen voor een grote hoeveelheid groente, is de stamppot voor mij perfect. Ben jij wel een fan van aardappel, voeg dan gerust meer toe.
De varkenshaas is van deΒ Holy Hoeve, een bijzondere leverancier van dierlijke producten. Hun runderen, varkens en bokken groeien via een diervriendelijke en gezonde wijze op tot volwassen dieren en gaan uiteindelijk zonder stress naar de slachterij. Dit proef je terug in het eindproduct, een kwalitatief lekker stukje vlees. Ik ben niet de allergrootste vleesliefhebber, maar kan wel ontzettend genieten van een klein stukje kwaliteit. Daarom kies ik voor een paar keer vlees in de week en de rest van de maaltijden zijn vegetarisch of kies ik voor vis. Want heel eerlijk een goede pompoenrisotto is toch ook erg lekker?
Andijvie stamppot met gemarineerde varkenshaas
Course: DinerDifficulty: Makkelijk2
personen15
minutes20
minutes35
minutesIngrediΓ«nten
250 gram aardappel (of meer)
400 gram andijvie
40 ml melk
10 gram roomboter
250 – 300 gram varkenshaas
2 el ketjap
2 el sojasaus
2 el honing
olijfolie/boter om in te bakken
peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Meng de ketjap samen met de sojasaus en honing tot een marinade. Leg hierin de varkenshaas en laat dit ongeveer 10-15 minuten marineren. Draai de varkenshaas tussendoor geregeld om.
- Schil en was de aardappelen of koop al kant en klaar gesneden en voorgekookte aardappelen. Heb je verse aardappelen was deze dan goed na het schillen en snijd in kleinere stukken.
- Voeg de aardappelen met een ruimte hoeveelheid water toe aan een pan en breng aan de kook.
- Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Heb je voorgekookte aardappelen dan zijn ze na 12-16 minuten al gaar. Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken.
- Schiet het water af en laat de aardappelen met de deksel op de pan staan.
- Ondertussen kun je alvast wat olijfolie en/of roomboter in een koekenpan verwarmen en hierin de varkenshaas bakken. Doe dit eerst op hoog vuur voor ongeveer 4-6 minuten, zodat de varkenshaas rondom goed bruin kan worden. Verlaag het vuur naar zachtjes en laat de varkenshaas rondom nog ongeveer 10-15 minuten bakken. Bewaar de varkenshaas afgedekt met aluminium folie op een bord en laat zo ongeveer 5 minuten staan.
- Maak ondertussen de stamppot af.
- Verwarm de melk en voeg dit samen met de roomboter toe aan de aardappelen. Stamp of prak de aardappelen tot een romig geheel. Roer hier wat vocht van de marinade/jus van het vlees doorheen en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Voeg de andijvie toe en roer dit goed door de aardappelen.
- Snijd het vlees met een goed mes in plakjes en verdeel dit over de borden stamppot.