Eton mess
Dessert, Kerst, Recepten

Eton mess

Eton mess is een traditioneel Engels dessert, bedacht door een kok die op het Eton College in Engeland zat aan het eind van de 19e eeuw. Het heerlijke toetje ziet er een beetje uit als geknoei, ook wel ‘mess’ in het Engels. Dit verklaart samen de naam ‘Eton mess’.

De basis van Eton mess bestaat uit meringue, vers fruit en een lekkere vulling op basis van slagroom. Zoals jullie van mij gewend zijn, ging ik aan de slag met een iets verantwoorde versie van dit heerlijke toetje. Dit doe ik door de slagroom te vervangen voor soja slagroom (minder calorieën) en het te combineren met Griekse Yoghurt 0% vet. Zo bevat de vulling een stuk minder calorieën en kun je verantwoord genieten van een heerlijk dessert. Uiteindelijk bevat dit dessert per portie ongeveer 250 calorieën.

Dit toetje serveer je in een glaasje, waarbij je laagjes maakt van de verschillende componenten. Het fijne hieraan is dat de meringue dus niet super mooi hoeft te zijn, want je verkruimelt het toch. Dus mocht je toevallig geprobeerd te hebben om mooie Pavlova’s te bakken, maar is dit niet gelukt? Gebruik de meringue dan voor een Eton mess.

Ben je op zoek naar meer verantwoorde toetjes voor tijdens de feestdagen? Bekijk dan zeker even de kerst pagina op Snoepgezond. Naast verantwoorde toetjes vind je hier overigens nog veel meer gezonde recepten voor tijdens de feestdagen.


Eton mess

Recipe by LindaCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal
Total timeminutes

Ingrediënten

  • 2 eiwitten

  • 100 gram suiker

  • snufje zout

  • 0.5 el maizena

  • Vulling
  • 200 gram soja slagroom

  • 200 gram Griekse Yoghurt 0% vet

  • flavordrops vanille of vanille aroma naar smaak

  • vers fruit naar keuze + een leuk koekje

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de eiwitten samen met een snufje zout in de kom van je keukenmachine en klop tot een luchtig mengsel op.
  • Zodra het eiwit luchtig begint te worden, ga je in delen de suiker toevoegen en mee laten kloppen. Wacht telkens totdat de suiker is opgenomen, voordat je een nieuwe hoeveelheid toevoegt.
  • Schep als laatste de maizena door het eiwit.
  • Stort de eiwitten op de bakplaat en smeer een beetje uit. Schuif de bakplaat nu voor ongeveer 2 uurtjes in de oven.
  • Klop voor de vulling de slagroom samen met de vanille met een mixer op en schep hier de Griekse Yoghurt doorheen.
  • Laat de meringue helemaal afkoelen tot gebruik.
  • Maak in een glaasje verschillende laagjes van de meringue, de vulling en het fruit. Eindig met een lekker koekje om het geheel af te maken.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *