Oliebollen
Dessert, Recepten

Oliebollen


Ook op snoepgezond kan een recept voor oliebollen met oud&nieuw niet ontbreken. Geen gezonde of verantwoorde bollen, maar de enige echte gefrituurde variant. Ik eet ze alleen met oud&nieuw en dan mag een lekkere gefrituurde bol best! Uiteraard probeer ik er niet teveel van te eten. In dit recept zit overigens geen suiker, maar een suikervervanger en de bollen zijn lactosevrij. Maar daarom niet minder lekker, in tegendeel: helemaal goedgekeurd wat mij betreft.

Als je op internet zoekt naar een recept voor oliebollen, dan vind je er genoeg. Meer dan genoeg zelfs. Oliebollen recepten vind je er in alle soorten en maten. Zoet of hartig: het kan allebei. Voor mij hoort hij gevuld te zijn en bij voorkeur met krenten/rozijnen. Zonder vulling vind ik het nergens naar smaken en doe je mij er geen plezier mee. Ik ben dus duidelijk team krenten/rozijnen.

Tot nu toe kocht ik ze eigenlijk altijd rond oud&nieuw, maar dit jaar dook ik voor het eerst zelf in de keuken om aan de slag te gaan. En stiekem vind ik ze dan nog lekkerder, dan gekocht bij de bakker. Het recept hieronder is zoals ik de oliebollen het lekkerste vind: met krenten/rozijnen en stukjes appel voor het frisse.

Liever een gezonde bol? Probeer dan eens dit recept voor kwarkbollen met appel en rozijnen.


Oliebollen

Recipe by LindaCourse: SnackDifficulty: Gemiddeld
Aantal

40

stuks
Voorbereiding

1

hour 

15

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

2

hours 

5

minutes

Ingrediënten

  • 1 kg bloem

  • 1 liter amandelmelk

  • 2 eieren

  • 2 zakjes instant gist

  • 5 gram zout

  • 2-3 eetlepels suikervervanger (bijvoorbeeld splenda)

  • rasp van 1/2 citroen

  • 500 gram rozijnen

  • 2 stevige appels

Werkwijze

  • Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten in warm water en schil ondertussen de appels in kleine stukjes. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist er in op. Laat de rozijnen uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Meng de bloem, eieren, zout, suikervervanger en citroen met elkaar. Voeg telkens een beetje melk toe en mix tot een egaal beslag.
  • Als laatste roer je met een spatel de rozijnen en appel door het beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige schone theedoek of huishoudfolie. Laat het beslag een uur op ongeveer 40°C rijzen totdat het volume is toegenomen.
  • Verwarm de olie tot 180°C. Maak met een ijsschep bolletjes van het beslag en bak ongeveer 7 minuten in de olie. Haal ze uit de olie met behulp van een schuimspaan.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier en laat de oliebollen hierin uitlekken. Herhaal dit tot alle beslag op is.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *