Het is bijna Pasen, dus heerlijke inspiratie voor het paasweekend kan natuurlijk niet ontbreken. Het zelf maken van advocaat stond al heel lang op mijn lijstje. En ik zou snoepgezond niet zijn als ik hier geen suikervrije variant van zou maken. Dus ging ik aan de slag om zelf heerlijke suikervrije advocaat proberen te maken.
En dit proberen ging erg goed, want na de eerste poging had ik al een heerlijke smaak en structuur te pakken. Qua structuur moet het namelijk lijken op een dikke vla. Is het maken van advocaat moeilijk? Helemaal niet! De basis ingrediënten zijn eigeel, een suikervervanger, vanille essence en wodka (of brandewijn/jenever). Dit alles verwarm je au bain marie (boven een pannetje kokend water) en blijf je constant roeren, zodat het eigeel niet kan stollen, tot een temperatuur van 62 graden. Daarna koel je het geheel terug en schenk je de lobbige suikervrije advocaat over in een glazen pot of fles.
Persoonlijk vind ik het het lekkerste om wodka te gebruiken. Dit zorgt voor een zachte en heerlijke smaak. Niet zo bitter als je vaak hebt met kant en klare advocaat uit de supermarkt. Deze suikervrije advocaat is dus gevaarlijk lekker! Serveer de advocaat bijvoorbeeld in een glaasje met een dot slagroom of verwerk het in een paastrifle of gezonde paascake. Deze gezonde cake is zeker een aanrader! Heerlijk smeuïg met een subtiele advocaatsmaak.
Wil je de suikervrije advocaat proberen? Lees dan snel verder!
Suikervrije advocaat
Course: Tussendoortje, DessertDifficulty: Gemiddeld1
pot5
minutes15
minutes20
minutesIngrediënten
10 eidooiers
200 gram suikervervanger
200 ml wodka
2 tl vanille essence
Werkwijze
- Voeg alle ingrediënten (behalve de wodka) toe aan een hittebestendige kom.
- Zet een pannetje water op het vuur en breng het water aan de kook. Zorg dat de hittebestendige kom netjes op/in de pan past, zonder dat de kom de bodem van de pan raakt.
- Wanneer het water kookt, zet je het vuur op de laagste stand. Hang de kom in de pan en roer de eidooiers, suikervervanger en vanille essence met een (kleine) garde door.
- Voeg ondertussen de wodka toe en blijf goed doorroeren. Door te roeren voorkom je dat de eidooiers stollen.
- Verwarm het geheel tot 62 graden (meet met een thermometer).
- Haal de kom uit de pan en koel het geheel terug. Doe dit door de kom in een pan met koud water te plaatsen. Blijf ondertussen goed roeren.
- Schenk de advocaat in een glazen pot en dek af. Bewaar in de koelkast.