Een recept voor vruchtennotenbrood
Je hebt vast weleens met Pasen of Kerst genoten van dat heerlijke brood met spijs? Het nadeel hiervan: je blijft ervan eten en het zit bomvol suikers en calorieΓ«n. Voor een plakje niet erg, maar zodra je er meer van wil eten misschien niet de beste keuze. Daarom ging ik aan de slag met allerlei ideeΓ«n voor een meer verantwoorde versie van dit brood. Ik vind het namelijk erg lekker dat er allerlei noten en vruchten in een brood zitten. De spijs hoeft van mij niet altijd, dus die heb ik in dit recept dan ook weggelaten. Ben je wel dol op spijs, probeer dan eens zelf spijs te maken van medjoul dadels en amandelmeel. Persoonlijk vind ik spijs op deze manier gemaakt nog lekkerder dan met ‘gewone’ suiker.
Dit vruchtennotenbrood is ideaal als tussendoortje of een makkelijk ontbijt (to go). Je kan er naar wens nog een beetje (room)boter of jam opdoen, maar ook zonder toppings is dit brood heerlijk. Dit vruchtennotenbrood zit boordevol eiwit en is vrij van geraffineerde suikers. Daarnaast flans je dit brood heel snel in elkaar, dus ideaal als je niet veel tijd hebt om te bakken, maar toch graag een verantwoord tussendoortje of ontbijt wil voor de rest van de week.
Je kunt dit brood gerust 3 dagen in een afgesloten trommel bewaren of invriezen voor later. Maar ik wed dat dit laatste helemaal niet nodig is! Benieuwd geworden? Probeer dan snel onderstaand recept uit.
Liever op zoek naar een ander verantwoord tussendoortje? Bekijk dan ook eens de volgende recepten:
Vruchtennotenbrood
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk1
servings5
minutes40
minutes45
minutesIngrediΓ«nten
β250 gram milde kwark met een vleugje kokos (campina)
β100 gram speltbloem
β100 gram havermout
β2 tl bakpoeder
β2 eieren
β1 tl vanille aroma
βsnufje zout
β1 handje gemengde noten
β1 handje gedroogde cranberries
β5 gedroogde abrikozen
βkokosflakes
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170Β°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Maal de havermout in de hakmolen/keukenmachine fijn. Meng in een andere kom de kwark, eieren en vanille aroma. Voeg hieraan de speltbloem, havermeel, bakpoeder en zout toe en roer goed door.
- Hak de noten grof en snijd de abrikozen fijn. Voeg dit samen met de cranberries toe aan het beslag en roer goed door.
- Stort het beslag in de cakevorm en bak het vruchtennotenbrood ongeveer 40 minuten op 170Β°C. Controleer met een prikker of het brood gaar is.