In de aanloop naar Pasen vond ik het tijd worden om weer eens een heerlijk ontbijttaartje met jullie te delen. Dit keer een tropisch ontbijttaartje. Dit idee ontstond toen het in maart ineens al wel voorjaar leek. Een heerlijk warm zonnetje, winterkleding in de kast en weer lekker buiten kunnen zitten op het balkon of in de tuin. De warme havermoutpap wordt zo langzaam aan ingeruild voor koudere ontbijtjes.
Een gezond ontbijttaartje is ideaal om bijvoorbeeld op zondag alvast klaar te maken. De bodem van dit taartje bak je kort in de oven en de rest van de vulling laat je een paar uur in de koelkast opstijven. Dit gezonde ontbijtje blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Dus dat betekent dat je meteen voor een paar dagen ontbijt klaar hebt staan.
Hoe krijgt dit tropisch ontbijttaartje nou zijn lekkere tropische smaak? Simpel, door gebruik te maken van de super sterke smaakstof van LorAnn in de smaak pina colada. Je hebt hier maar een paar druppels van nodig, maar dan bevat je vulling ook meteen flink wat smaak! Ik heb daarnaast ook maar 2 eetlepels suikerarme syrup toegevoegd aan de vulling. Daarmee is dit ontbijttaartje bijna helemaal suikervrij. Een perfecte start van de dag dus.
Je scoort deze smaakstof en nog veel meer handige bakspullen trouwens bij Baktotaal. Ook de agar agar in dit recept scoorde ik namelijk daar. Agar agar is vegan gelatine in poedervorm. Erg geschikt om in dit soort bakrecepten te gebruiken. Zelf geef ik meestal de voorkeur aan agar agar boven gelatine. Gewoon omdat het poeder makkelijk oplost en je niet eerst je gelatine hoeft te weken in koud water. Dit laatste vergeet ik nog weleens en dat kost mij weer extra wachttijd.
In samenwerking met baktotaal bouwhuis maakte ik ook deze gezonde brookies, een combinatie tussen een brownie en een koekje, en een heerlijke tiramisu taart.
Tropisch ontbijttaartje
Course: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk6
stukken10
minutes15
minutes25
minutesIngrediΓ«nten
- Bodem
100 gram muesli of granola
50 gram havermout
1 el gesmolten kokosolie
1 eiwit
optioneel: 1 tl kaneel
- Vulling
100 gram roomkaas (light)
400 gram (kokos) kwark
2 tl agar agar + 4 el water
4 druppels LorAnn smaakstof pina colada of 1/4 theelepel
2 el syrup gold (Sukrin)
- Topping
1 mango
1 passievrucht
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van de springvorm (16-18cm) met bakpapier.
- Klop het eiwit luchtig. Voeg de havermout en muesli/granola toe aan een kom. Indien de granola te grof is, stamp dit iets fijner.
- Smelt de kokosolie en roer dit samen met het opgeklopte eiwit door de havermout en muesli/granola.
- Stort het mengsel in de springvorm en druk goed aan. Schuif de bodem voor ongeveer 16 minuten in de oven. Laat afkoelen.Β
- Meng de roomkaas en de kwark in een kom. Voeg hieraan de smaakstof toe en roer goed door.
- Voeg de agar agar samen het water en de syrup toe aan een pannetje en verwarm op het vuur. Roer het geheel door, totdat de agar agar is opgelost. Laat het mengsel ongeveer 2 minuten ‘koken’.
- Voeg nu een paar eetlepels van het kwarkmengsel toe en roer goed door.
- Voeg de inhoud van het pannetje toe aan de rest van het kwarkmengsel en roer goed door.
- Stort het geheel op de bodem van de taart en strijk de bovenkant glad. Zet minimaal 2-3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Voor het serveren snijd je de mango in blokjes en verdeel je dit samen met wat passievrucht over de bovenkant van de taart.