Het beste van twee werelden: brownie en cookies. Hoe lekker is het om je tanden te zetten in een super smeuïge brownie? En wat dacht je van een heerlijk chocolade koekje? Ook hier doe je mij een enorm plezier mee. Daarom heb ik deze twee heerlijkheden samen gecombineerd in dit recept voor brookies. Als je zoekt op internet kom je verschillende vormen van brookies tegen. Vaak zie je een combinatie van een brownie en een chocolate chip koekje, maar soms zijn het ook chewy chocolade koeken.
De basis van deze gezonde brookies is het recept voor zoete aardappel brownie. Voor de koekjes laag heb ik een kant en klare mix voor suikervrije zandkoekjes van Baktotaal gebruikt. Een heerlijke en fijne mix om te gebruiken. Deze brookies vielen bij het proef comité meer dan in de smaak. Een heerlijke volle chocolade smaak, waar je na iedere hap steeds meer wilt.
Het maken van deze gezonde brookies kost iets meer tijd dan het maken van een gezonde cake of brownie, maar dit is het wat mij betreft meer dan waard. Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Kies bijvoorbeeld voor een andere soort (gezonde) brownie of vervang de chocolade in het koekjesdeeg voor bijvoorbeeld noten of witte chocolade. Ik ga zeker nog andere varianten maken en proberen, want dit smaakt naar meer!
Brookies
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk16
stuks15
minutes36
minutes300
kcal1
hour10
minutesIngrediënten
- Brownie
500 gram zoete aardappel (gekookt gewicht)
4 eieren
160 gram medjoul dadels
150 gram bloem
60 gram cacaopoeder
2 tl bakpoeder
- Koekjeslaag
250 gram low sugar zanddeeg van Baktotaal
20 gram losgeklopt ei
100 gram zachte (room)boter
75 gram pure chocolade in stukjes
Werkwijze
- Snijd de zoete aardappel in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar. Zorg dat je iets meer kookt, want je hebt na het koken 500 gram nodig voor dit recept.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Ontpit de dadels en week ze 5 minuten in heet water.
- Mix de zoete aardappel samen met de dadels in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg de eieren toe en mix tot een glad beslag.
- Voeg de droge ingrediënten toe en mix kort tot een glad beslag. Stort het beslag in je bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Meng het zanddeeg met het ei en de boter tot een koekjesdeeg. Kneed hier de chocoladestukjes door. Zorg dat je een soort kruimeldeeg overhoudt.
- Verdeel het koekjesdeeg over de brownie en schuif in de oven voor ongeveer 36-37 minuten. Controleer met een prikker of de brookie gaar is.
- Laat de brookie minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je de brookie voorzichtig uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
- Snijd de brookie in 16 stukjes en bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast.