Het was alweer even geleden dat ik had ontbeten met een lekker ontbijttaartje. En na de sinaasappel baked oats van een paar weken geleden, die heel erg in de smaak viel, ging ik nu aan de slag met sinaasappel ontbijttaartjes. Deze vielen net zo goed in de smaak als de baked oats en zijn lekker fris.
En zoals heel vaak voegde ik ook aan dit recept een portie groente toe. Dit keer koos ik voor bloemkoolrijst, maar courgette is bijvoorbeeld ook een heerlijke toevoeging. Door groente toe te voegen aan je ontbijt, heb je alvast een deel van je dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnen. Vorig jaar schreef ik hier een blog over. In deze blog deel ik 10 tips om op een makkelijke en laagdrempelige manier meer groente aan je ontbijt toe te voegen. Wanneer je voldoende smaakmakers, zoals kruiden, toevoegt aan je ontbijt, heb je meestal helemaal niet door dat je ook groente zit te eten. De smaak van de kruiden overschaduwt namelijk de smaak van de groente. Zo voegde ik aan deze sinaasappel ontbijttaartjes ook wat kaneel toe, want dat combineert ontzettend goed met sinaasappel.
Normaal gesproken kies ik op werkdagen vaak voor havermoutpap, omdat dit in 10 minuten gemaakt is. Maar het ideale aan deze gezonde ontbijttaartjes is dat je ze heel makkelijk de avond van te voren kunt bakken. Je bewaart de taartjes gewoon in de koelkast. Perfect op werkdagen wanneer ik niet veel tijd heb om te ontbijten, maar toch een gezond ontbijt wil nuttigen. Je kan de taartjes prima zonder toppings eten, maar een lepeltje kwark of wat extra (sinaasappel) jam is toch wel echt een aanrader.
Deze gezonde ontbijttaartjes misschien wel extra lekker door de vulling van sinaasappeljam. Hiervoor gebruikte ik de sinaasappel jam van Pit & Pit, een online webshop waar ze o.a. jam verkopen, maar ook thee, rijst en kruiden. De jams zijn 100% natuurlijk, zonder gekke toevoegingen en zijn in sommige gevallen zelfs helemaal suikervrij. Ideaal in een gezond ontbijtje als dit dus. Ga jij deze sinaasappel ontbijttaartjes proberen?
Sinaasappel ontbijttaartjes
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk3
stuks10
minutes40
minutes50
minutesVoor dit recept gebruik ik 3 kleine springvormpjes van 10cm.
IngrediΓ«nten
100 gram havermeel
50 gram bloem/eiwitpoeder
175 gram magere kwark
2 eieren
150 gram bloemkoolrijst
rasp van 1/2 sinaasappel
sap van 1/2 sinaasappel
1.5 tl bakpoeder
1.5 tl kaneel
snufje zout
2 el dadelstroop/honing/agave
3 el sinaasappeljam
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van 3 springvormpjes met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de kwark, sinaasappelsap en rasp, en zoetstof los.
- Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Verdeel de helft van het beslag over de 3 springvormpjes. Voeg aan elk vormpje een eetlepel sinaasappeljam toe.
- Maak af met de rest van het beslag en strijk de bovenkant een beetje glad.
- Schuif de springvormpjes voor ongeveer 35-40 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de taartjes gaar zijn.
- Laat minimaal 10-15 minuten in de vormpjes afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de vormpjes en laat verder afkoelen.
- Bewaar de taartjes afgedekt in de koelkast (maximaal 3 dagen).