Van Fresh land kreeg ik een doos met 3kg zoete aardappel opgestuurd om te proberen. Bij Fresh land bestel je verse groenten en fruit rechtstreeks van de boerderij. Op deze manier krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Daarnaast zijn de producten volledig natuurlijk en ondergaan ze geen chemische behandeling. Maar wat doe je met 3kg zoete aardappel als je alleen bent en niet elke avond zoete aardappel wil eten? Dan bak je er deze heerlijke zoete aardappel brownie van.
De combinatie zoete aardappel en dadels zorgt voor een mega sticky brownie, waardoor deze gezonde brownie heel erg lijkt op de chewy brownie met suiker. Echt een gezonde brownie waar je graag je tanden in wilt zetten. Al zijn sommige mensen waarschijnlijk nog wat huiverig vanwege de basis van zoete aardappel. Het gebruik van groente in bakrecepten is niet aan iedereen besteed. Maar deze gezonde brownies vielen bij heel veel mensen in mijn omgeving in de smaak. Ik beloof je dat je echt niet door hebt dat er groente in dit tussendoortje verwerkt zit.
Naast zoete aardappel is courgette ook erg geschikt om te verwerken in een brownie recept. Op snoepgezond vind je het recept voor courgette brownie dan ook terug. En durf je het toch niet aan om groente in je brownie recept te verwerken, dan zijn deze pindakaas brownies ook echt een aanrader. Maar welke variant je ook kiest, het eten van chocolade in een gezond tussendoortje is sowieso niet verkeerd! Ga jij deze zoete aardappel brownie proberen?
Zoete aardappel brownies
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk16
stuks15
minutes32
minutes47
minutesBak de brownie is een vierkante bakvorm van 22-23 cm.
IngrediΓ«nten
500 gram zoete aardappel (gekookt gewicht)
4 eieren
160 gram medjoul dadels
150 gram bloem
60 gram cacaopoeder
2 tl bakpoeder
75 gram chocolade stukjes
Werkwijze
- Snijd de zoete aardappel in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar. Zorg dat je iets meer kookt, want je hebt na het koken 500 gram nodig voor dit recept.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Ontpit de dadels en week ze 5 minuten in heet water.
- Mix de zoete aardappel samen met de dadels in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg de eieren toe en mix tot een glad beslag.
- Voeg de droge ingrediΓ«nten toe en mix kort tot een glad beslag. Als laatste roer je de chocolade stukjes door het beslag.
- Stort het beslag in de bakvorm en schuif in de oven voor ongeveer 32 minuten. Controleer met een prikker of de brownie gaar is. Het mag wel een klein beetje plakken, dat is juist lekker.
- Laat de brownie minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je de brownie voorzichtig uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
- Snijd de brownie in 16 stukjes en bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast.