Na het succes van de chocolade baked oats ging ik aan de slag met een nieuwe variatie: sinaasappel baked oats. Een heerlijke frisse variatie op de chocolade baked oats. Als je aan mij vraagt welke ik lekkerder vind, antwoord ik misschien wel de sinaasappel baked oats.
En zoals heel vaak voegde ik ook aan dit recept een portie groente toe. Dit keer koos ik voor bloemkoolrijst, maar courgette is bijvoorbeeld ook een heerlijke toevoeging. Door groente toe te voegen aan je ontbijt, heb je alvast een deel van je dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnen. Vorig jaar schreef ik hier een blog over, waarin ikΒ 10 tipsΒ deel om op een makkelijke en laagdrempelige manier meer groente aan je ontbijt toe te voegen. Wanneer je voldoende smaakmakers, zoals kruiden, toevoegt aan je ontbijt, heb je meestal helemaal niet door dat je ook groente zit te eten. De smaak van de kruiden overschaduwt namelijk de smaak van de groente. Zo voegde ik aan de sinaasappel baked oats wat kaneel toe. Dit combineert namelijk heel goed met sinaasappel.
Het maken van gebakken havermout kost iets meer tijd dan het maken van een havermoutpap. Maar het kan je ook een hoop tijd schelen in de ochtend.. Ik bak mijn baked oats namelijk de dag ervoor af in de oven en bewaar de schaaltjes in de koelkast. βs Ochtends hoef ik enkel de gebakken havermout even op te warmen in de magnetron en je hebt een heerlijk gezond ontbijt. Perfect op werkdagen wanneer ik niet veel tijd heb om te ontbijten, maar toch een gezond ontbijt wil nuttigen.
Deze variatie op baked oats is misschien wel extra lekker door de vulling van sinaasappeljam. Hiervoor gebruikte ik de jam van Pit & Pit, een online webshop waar ze o.a. jam verkopen, maar ook thee, rijst en kruiden. De jams zijn 100% natuurlijk, zonder gekke toevoegingen en zijn in sommige gevallen zelfs helemaal suikervrij. Ideaal in een gezond ontbijtje als dit dus.
Ga jij dit heerlijke vegan havermout ontbijtje proberen?
Sinaasappel baked oats
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes35
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
75 gram havermout
100 ml plantaardige melk
50 ml sinaasappelsap (sap van 1/2 sinaasappel ongeveer)
rasp van 1/2 sinaasappel
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
2 flinke theelepels sinaasappeljam
optioneel: 50-100 gram bloemkoolrijst
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet twee ovenschaaltjes in met een beetje (kokos)olie of bakspray.
- Meng de havermout met de plaataardige melk, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, bakpoeder, kaneel en eventueel bloemkoolrijst.
- Vul de helft van de schaaltjes met het havermoutmengsel. Verdeel nu een flinke theelepel sinaasappeljam over de schaaltjes en maak af met de andere helft van de havermout.
- Schuif de schaaltjes voor ongeveer 30-35 minuten in de oven. De baked oats is klaar als de buitenkant wat krokanter is en de binnenkant nog wat vochtig.