Heb jij ook zulke goede herinneringen aan het eten van kruidkoek? Ik wel! Al die heerlijke specerijen en plakkerige structuur, echt genieten. Helaas zit er in zo’n plakje kruidkoek ook altijd een hoop suiker. Dat moet ook anders kunnen dacht ik. En dus ging ik aan de slag met een verantwoorde vegan kruidkoek.
Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke suiker in vorm van kokosbloesemsuiker en medjoul dadels. Zijn natuurlijke suikers beter voor je dan gewone suikers? Het antwoord op deze vraag is simpel: in essentie niet nee. Echter zitten er wel meer voordelen aan natuurlijke suikers ten opzichte van gewone suiker. Er wordt o.a. beweerd dat natuurlijke suikers gezonder zijn, omdat deΒ glycemische index (GI)Β lager is. De GI is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en door het lichaam als glucose worden opgenomen. Ook wordt beweerd dat natuurlijke suikers vitaminen en mineralen bevatten (bron: diabetesfonds).
Een lagere GI heeft als voordeel dat het lichaam er langer over doet om het te verteren en je er dus langer een verzadigd gevoel aan over houdt. In theorie ben je dus minder snel geneigd om meer of extra te eten, simpelweg omdat je langer verzadigd bent. Een win win situatie.. Genieten van wat lekkers, maar niet de neiging tot overeten hebben.
Genoeg over het verschil tussen gewone en natuurlijke suikers en terug naar dit heerlijke recept voor vegan kruidkoek. De combinatie van de specerijen doet me echt denken aan de kruidkoek, die ik vroeger altijd al. Een perfect verantwoord tussendoortje.
Misschien vind je een van de volgende recepten voor een verantwoord tussendoortje ook erg lekker.
Vegan Kruidkoek
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes50
minutes1
hourDit recept is voldoende voor 10-12 plakken cake.
IngrediΓ«nten
250 gram (spelt)bloem
50 gram kokosbloesemsuiker
250 ml amandelmelk
3 medjoul dadels
75 ml kokosolie
2 tl bakpoeder
snufje zout
2 el speculaaskruiden
2 tl kaneel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Meng in een kom alle droge ingrediΓ«nten. Smelt de kokosolie en meng met de amandelmelk.
- Voeg dit toe aan de droge ingrediΓ«nten en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en roer door het beslag. Stort het beslag in de cakevorm en schuif voor ongeveer 50 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de kruidkoek gaar is.