Stoofpeertjes
Dessert, Kerst, Recepten

Stoofpeertjes


Misschien sta je er nog wel helemaal niet bij stil, maar over een paar weken is het alweer kerst. Een goed moment om nu al te bedenken wat je wil gaan koken en bakken. Wat mag er bij het kerstdiner absoluut niet ontbreken op tafel? Voor mij zijn dat stoofpeertjes. Vandaag deel ik dat recept met jullie. En ze zijn goddelijk! Deze wil je maken en proeven.

Een grappig weetje: vroeger als kind moest ik niks van stoofpeertjes hebben. Elk jaar stonden ze traditiegetrouw op tafel bij het kerstdiner, maar ik liet ze toch echt aan me voorbij gaan. Dat is inmiddels wel anders! Ik kan er namelijk geen genoeg van krijgen. Zodra het seizoen begint en de stoofperen zijn verkrijgbaar (vanaf oktober), duik ik de keuken in om ze te maken. Voordat het kerstdiner voor de deur staat, heb ik er dus al flink van genoten. Want wist je dat ze ook echt heerlijk zijn in de yoghurt? Bekijk dit recept voor trifle met stoofperen, maar eens.

Stoofperen kun je op verschillende manieren bereiden. De een kiest voor rode (of witte) wijn en de ander gaat liever voor een alcoholvrije variant op basis van bessensap. Beiden erg lekker. Ik maak mijn stoofpeertjes eigenlijk bijna altijd op basis van rode wijn. De kunst is wel om een lekkere zachte en diepe rode wijn uit te kiezen, want dat proef je echt terug in de peertjes. En ook het gebruik van goede verse kruiden zijn een must en zorgen voor een heerlijke smaak.


Stoofpeertjes

Recipe by LindaCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Aantal

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

2

hours 

20

minutes
Totale tijd

2

hours 

25

minutes

Ingrediënten

  •  1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)

  •  300 ml rode wijn (zachte rode wijn)

  •  100 gram kristalsuiker

  •  sap + rasp van 1 citroen

  •  2 kaneelstokjes

  •  2 kruidnagels

  •  1 steranijs

  •  water

Werkwijze

  • Schil de peren met een dunschiller.
  • Zet de peren in een grote pan en voeg de wijn, suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en steranijs toe. Voeg daarna water toe, zodat de peertjes voor 3/4 deel onder het vocht staan.
  • Zet de pan op laag vuur en laat de peertjes 2-2,5 zachtjes koken. Je zal zien dat het vocht inkookt en wat dikker wordt en de peertjes kleuren helemaal mooi rood/roze.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *