Wie is er niet mee opgegroeid: ontbijtkoek? Ik at vroeger geregeld ontbijtkoek. Het zat ook soms in mijn broodtrommeltje voor mee naar school. En heerlijk vond ik het altijd, nog steeds trouwens! Maar ik weet nu beter wat de ingrediënten zijn en weet dus ook dat het niet heel goed is voor mijn lijf om dit dagelijks te eten. Dus ging ik aan de slag met mijn eigen recept voor gezonde ontbijtkoek. En ja ik weet dat je tegenwoordig ook een zero variant in de supermarkt kunt krijgen, maar zelf maken vind ik alsnog iets beter en vaak ook lekkerder. Zo weet ik precies welke ingrediënten erin zitten.
Al eerder deelde ik een recept voor vegan kruidkoek op snoepgezond. Dit gezonde tussendoortje komt ook aardig in de buurt van de traditionele ontbijtkoek. Maar deze keer ging ik voor een niet vegan variant, met ei dus. Qua zoetmiddel gebruikte ik de super fijne dadelsiroop van Yogi & Yousef. Naast dadelsiroop maak ik ook graag gebruik van hun verse dadels of dadelspread in mijn gezonde baksels. Dadels zijn wat mij betreft de perfecte natuurlijke suikervervangers. Mocht je dit recept meteen willen maken en je hebt geen dadelsiroop in huis, dan kun je ook heel goed deze dadelstroop uit de supermarkt gebruiken. Ik vind dat dadels in het algemeen een fijne smaak afgeven in bakrecepten. Wat mij betreft zoveel lekkerder dan normale suiker of zoetstof.
Deze gezonde ontbijtkoek kun je prima een dag of vijf in een afgesloten trommel op een droge en koele plek (bijvoorbeeld koelkast) bewaren of tot maximaal 3 maanden in de vriezer. Het ideale hiervan is dat je iedere dag een vers plakje uit de vriezer kunt halen en zo elke dag gezond kunt snoepen. Dus ga jij met dit recept voor gezonde ontbijtkoek aan de slag? Lees dan snel verder!
Gezonde Ontbijtkoek
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes40
minutes50
minutesIngrediënten
225 gram bloem
200 ml (plantaardige) melk
1 ei
3 el dadelsiroop of dadelstroop (of meer naar smaak)
2 tl speculaaskruiden
2 tl kaneel
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
optioneel: 30 gram noten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop het ei los samen met de melk en dadelsiroop.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Hak de noten grof en roer dit door het beslag. Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 40 minuten.
- Controleer met een prikker of de ontbijtkoek gaar is, zo niet dan nog een paar minuten langer laten staan.
- Laat de ontbijtkoek minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen en haal dan voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Snijd de ontbijtkoek in 10 plakken en bewaar in een afgesloten trommel voor maximaal 5 dagen.