Baklava is een heerlijk zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit rijkelijk overgoten met een suikersiroop. Ik ben er dol op en kan er af en toe echt van genieten, maar verantwoord is het zeker niet. Daarom besloot ik om een suikervrije baklava te proberen. Dat betekent dat ik de suiker zoveel mogelijk heb vervangen voor een caloriearme variant van suiker.
Baklava heeft van oorsprong een plakkerige structuur. Dit komt door de baklava te overgieten met een suikersiroop. Door gebruik te maken van een suikervervanger is de structuur van de suikverije baklava iets minder plakkerig dan ik zou willen, maar zeker wel erg lekker! Helemaal omdat ik stukjes citroenschil in de suikervrije suikersiroop heb meegekookt. De citroenschil kun je trouwens ook prima vervangen voor sinaasappel. Varieer gerust met deze smaakmakers.
Naast de suikersiroop is natuurlijk ook het filodeeg een belangrijk onderdeel van de baklava. Filodeeg is flinterdun deeg, die je met de nodige voorzichtigheid moet verwerken. Zelf geef ik de voorkeur aan vers filodeeg. Je vindt dit bijvoorbeeld in het koelvak van de Albert Heijn. Het filodeeg snijd je op maat van de bakvorm die je gebruikt. Helaas houd ik altijd wat restjes over. Maar daar kun je bijvoorbeeld weer heerlijke gevulde hartige filodeeg hapjes van maken.
Met dit recept maak je zelf heerlijke suikervrije baklava. Als vulling heb ik gekozen voor een combinatie van hazelnoten en walnoten, maar daar kun je ook prima mee variΓ«ren. Zelf geef ik wel de voorkeur aan een combinatie van verschillende noten, net wat ik in huis heb.
Ben je nog niet helemaal overtuigd van deze suikervrije baklava, bekijk dan ook eens het recept voor deze heerlijke sinaasappel tulband.
Suikervrije baklava
Course: Snack24
stukjes15
minutes35
minutes50
minutesIngrediΓ«nten
400 gram filodeeg
100 gram gesmolten (room)boter
200 gram ongezouten noten
25 gram suikervervanger
1 tl kaneel
rasp van 1/2 citroen
- Suikersiroop
150 gram suikervervanger
85 ml water
40 gram (suikervrije) honing/agave/syrup gold
1 stuk citroenschil
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden en smelt de (room)boter.
- Gebruik een rechthoekige (lage) bakvorm en vet de bodem in met een beetje boter.
- Snijd het filodeeg op maat van de bakvorm. Zorg dat je minimaal 14-15 lagen hebt.
- Bekleed de bodem met een laagje filodeeg en smeer de bovenkant weer met een beetje boter. Herhaal dit tot je 5 lagen filodeeg op elkaar hebt liggen.
- Hak de noten in een keukenmachine fijn en voeg hieraan de kaneel, citroenrasp en 25 gram suikervervanger toe. Roer goed door elkaar.
- Verdeel de helft van het notenmengsel over het filodeeg.
- Leg vervolgens weer 5 lagen filodeeg, met tussen elke laag een beetje boter, op de notenvulling. Druk de lagen tussentijds voorzichtig aan.
- Verdeel de andere helft van de notenvulling over het filodeeg en maak de baklava af met nog 4-5 lagen filodeeg.
- Snijd de ongebakken baklava in kleinere stukjes. Bijvoorbeeld in de lengte vier stroken en schuin 6 stroken.
- Schuif de bakvorm voor ongeveer 35 minuten in de oven.
- Suikersiroop
- Voeg alle ingrediΓ«nten (behalve de honing) voor de suikersiroop toe aan een pan en zet op laag-medium vuur.
- Verwarm het mengsel en laat de suiker inkoken. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
- Afmaken
- Voeg de honing/agave toe aan de suikersiroop en roer door.
- Schenk de suikersiroop over de nog warme baklava.
- Laat de baklava nu helemaal afkoelen