Suikervrije baklava
Gezonde tussendoortjes, Recepten

Suikervrije baklava

Baklava is een heerlijk zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit rijkelijk overgoten met een suikersiroop. Ik ben er dol op en kan er af en toe echt van genieten, maar verantwoord is het zeker niet. Daarom besloot ik om een suikervrije baklava te proberen. Dat betekent dat ik de suiker zoveel mogelijk heb vervangen voor een caloriearme variant van suiker.

Baklava heeft van oorsprong een plakkerige structuur. Dit komt door de baklava te overgieten met een suikersiroop. Door gebruik te maken van een suikervervanger is de structuur van de suikverije baklava iets minder plakkerig dan ik zou willen, maar zeker wel erg lekker! Helemaal omdat ik stukjes citroenschil in de suikervrije suikersiroop heb meegekookt. De citroenschil kun je trouwens ook prima vervangen voor sinaasappel. Varieer gerust met deze smaakmakers.

Naast de suikersiroop is natuurlijk ook het filodeeg een belangrijk onderdeel van de baklava. Filodeeg is flinterdun deeg, die je met de nodige voorzichtigheid moet verwerken. Zelf geef ik de voorkeur aan vers filodeeg. Je vindt dit bijvoorbeeld in het koelvak van de Albert Heijn. Het filodeeg snijd je op maat van de bakvorm die je gebruikt. Helaas houd ik altijd wat restjes over. Maar daar kun je bijvoorbeeld weer heerlijke gevulde hartige filodeeg hapjes van maken.

Met dit recept maak je zelf heerlijke suikervrije baklava. Als vulling heb ik gekozen voor een combinatie van hazelnoten en walnoten, maar daar kun je ook prima mee variëren. Zelf geef ik wel de voorkeur aan een combinatie van verschillende noten, net wat ik in huis heb.

Ben je nog niet helemaal overtuigd van deze suikervrije baklava, bekijk dan ook eens het recept voor deze heerlijke sinaasappel tulband.


Suikervrije baklava

Recipe by LindaCourse: Snack
Aantal

24

stukjes
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

35

minutes
Totale tijd

50

minutes

Ingrediënten

  • 400 gram filodeeg

  • 100 gram gesmolten (room)boter

  • 200 gram ongezouten noten

  • 25 gram suikervervanger

  • 1 tl kaneel

  • rasp van 1/2 citroen

  • Suikersiroop
  • 150 gram suikervervanger

  • 85 ml water

  • 40 gram (suikervrije) honing/agave/syrup gold

  • 1 stuk citroenschil

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en smelt de (room)boter.
  • Gebruik een rechthoekige (lage) bakvorm en vet de bodem in met een beetje boter.
  • Snijd het filodeeg op maat van de bakvorm. Zorg dat je minimaal 14-15 lagen hebt.
  • Bekleed de bodem met een laagje filodeeg en smeer de bovenkant weer met een beetje boter. Herhaal dit tot je 5 lagen filodeeg op elkaar hebt liggen.
  • Hak de noten in een keukenmachine fijn en voeg hieraan de kaneel, citroenrasp en 25 gram suikervervanger toe. Roer goed door elkaar.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel over het filodeeg.
  • Leg vervolgens weer 5 lagen filodeeg, met tussen elke laag een beetje boter, op de notenvulling. Druk de lagen tussentijds voorzichtig aan.
  • Verdeel de andere helft van de notenvulling over het filodeeg en maak de baklava af met nog 4-5 lagen filodeeg.
  • Snijd de ongebakken baklava in kleinere stukjes. Bijvoorbeeld in de lengte vier stroken en schuin 6 stroken.
  • Schuif de bakvorm voor ongeveer 35 minuten in de oven.
  • Suikersiroop
  • Voeg alle ingrediënten (behalve de honing) voor de suikersiroop toe aan een pan en zet op laag-medium vuur.
  • Verwarm het mengsel en laat de suiker inkoken. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Afmaken
  • Voeg de honing/agave toe aan de suikersiroop en roer door.
  • Schenk de suikersiroop over de nog warme baklava.
  • Laat de baklava nu helemaal afkoelen

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *