Chocolade sinaasappel muffins
Cake, Gezonde tussendoortjes, Recepten

Chocolade sinaasappel muffins

Dit jaar ben ik ambassadeur van Côte d’Or chocolade. Afgelopen week kreeg ik dan ook een geweldig fijn pakket met o.a. de intense repen 70% en 86% cacao. Naast de intense repen zaten er ook allemaal items in om te werken aan persoonlijke groei. Een mega fijn pakket om echt even tot rust te komen en te bedenken waar ik naar toe wil werken. En daar heb ik afgelopen weekend een momentje voor genomen onder het genot van deze heerlijk gezonde chocolade sinaasappel muffins.

Want ja, ik blijf een foodblogger en verwerkte de intense repen in een gezond tussendoortje. De chocolade is een heerlijke toevoeging aan deze smeuïge gezonde muffins. De combinatie van ingrediënten zorgt ervoor dat deze muffins mega smeuïg zijn en ik de suiker helemaal niet mis. De muffins zijn dus suikervrij, maar je kunt er ook prima voor kiezen om wel wat suiker of honing toe te voegen. Voegde ik dan helemaal geen zoetstof toe? Zelf gebruikte ik wat suikervrije siroop van Sukrin. Op deze manier geef je wel een zoetere smaak aan je recept, maar zonder calorieën en dus suikers toe te voegen.

Misschien denk je bij het lezen van deze blog: chocolade, dat is toch helemaal niet gezond? Ik krijg vaak reacties van mensen op Instagram, die op een negatieve manier even willen benadrukken dat dit nooit gezond kan zijn. Voor mij is het simpel: alle voedingsmiddelen mag ik eten, niks is verboden of niet goed voor je. En zolang je overal niet te veel eet, maar binnen je dagelijkse behoeften blijft, kun je dus ook prima genieten van chocolade en andere lekkernijen. Door naast stukjes chocolade ook gebruik te maken van cacaopoeder, krijgen deze muffins een intense chocoladesmaak. En dit zonder al teveel calorieën toe te voegen. Reken maar uit: per muffins zit er nog geen 3 gram cacaopoeder en nog geen 4 gram pure chocolade in. En heel eerlijk: als jij een stukje van een chocoladereep wil eten, blijft het dan bij een stukje van 4 gram?

Het toevoegen van sinaasappel rasp en sap is een frisse toevoeging, maar ook niet perse nodig. Je kunt de sinaasappelsap ook prima vervangen voor (plantaardige) melk en de rasp weglaten. Je kunt in dat geval ook de magere kwark of skyr vervangen voor een variant met een smaakje: bijvoorbeeld vanille. Heb je geen muffinvorm? Bak dan deze gezonde chocolade cake of verdeel het beslag van de muffins over een kleine cakevorm.

Ga jij deze gezonde chocolade muffins met sinaasappel proberen?


Chocolade sinaasappel muffins

Recipe by LindaCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Aantal

9

stuks
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

25

minutes
Totale tijd

35

minutes

Ingrediënten

  • 150 gram (spelt)bloem

  • 100 gram bloemkoolrijst

  • 150 gram skyr/magere kwark

  • 2 eieren

  • 100 ml sinaasappelsap

  • rasp van 1/2 sinaasappel

  • 25 gram cacaopoeder

  • 3 el siroop Gold Sukrin

  • 1.5 tl bakpoeder

  • snufje zout

  • 30 gram pure chocolade 70%

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een muffin bakblik met papieren vormpjes. Of gebruik een siliconen muffinvorm en vet deze een klein beetje in.
  • Klop in een kom de eieren samen met de skyr los. Voeg hieraan de bloemkoolrijst en sinaasappelsap toe en roer tot een glad geheel.
  • Voeg nu alle droge ingrediënten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
  • Hak de chocolade in stukjes en schep door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 9 muffinvormpjes. Schuif het bakblik in de oven voor ongeveer 25 minuten. Controleer met een prikker of de muffins gaar zijn.
  • Laat de muffins minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
  • Bewaar de muffins maximaal 3-4 dagen in een afgesloten trommel in de koelkast.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

2 Comments

  1. Simone says:

    Erg lekker! Ik heb het recept een beetje aangepast, afhankelijk van wat ik in huis had.
    ipv bloem gebruikte ik half/half kikkererwtenmeel en boekweitmeel.
    ipv sinaasappelsap gebruikte ik sinaasappelpartjes uit de staafmixer, dan krijg je ook het vruchtvlees er bij.
    Als zoetmiddel heb ik honing gebruikt, en iets meer dan in het recept staat, zodat de muffins hier thuis ook gegeten worden en niet het commentaar komt ‘bleeh, dat vind ik niet lekker’ (a.k.a. mama heeft weer eens iets gezonds gebakken)
    Zo had mijn 3-jarige dochter een feestontbijt met muffins en chocola (hoera) en ondertussen ook een beetje groente, fruit en peulvruchten (hoera).

    1. Wat leuk! En je kan inderdaad prima variëren met verschillende meelsoorten en zoetstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *