De laatste tijd maak ik weer ontzettend veel recepten met appel, waaronder een heerlijke appelcake met gele room en een eiwitrijke appelcrumble. En dus kunnen pannenkoeken met appel ook niet ontbreken in dit rijtje. Om precies te zijn mega lekkere appel kwarkpannenkoeken. Een eiwitrijk en heerlijk ontbijtje als je het mij vraagt.
De toevoeging van kwark aan het pannenkoekenbeslag zorgt voor een fijne en luchtige structuur. Daardoor kun je hiervan prima kleine pannenkoekjes bakken. Perfect om te stapelen als ontbijt. Het beslag is tevens lekker fris door de toevoeging van geraspte appel en een beetje citroensap en -rasp. Dit laatste kun je ook prima weglaten en/of vervangen voor een theelepel kaneel of speculaaskruiden.
Uiteraard is de stapel appel kwarkpannenkoeken niet compleet zonder gebakken appeltjes als topping. Dit maakt het geheel echt helemaal af. Niets is lekkerder dan een stapel warme pannenkoeken met een warme topping. Wist je dat een warm ontbijtje heel fijn is voor je darmen en spijsvertering? Gelukkig vind ik warm ontbijten, zeker in de herfst en winter, helemaal geen straf.
De pannenkoeken kun je prima een dag van tevoren bakken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Warm de pannenkoeken een paar minuten op in de magnetron en bak ondertussen de appeltjes in een pan. Het geheel maak ik altijd af met syrup gold van Sukrin. Heerlijk genieten zo!
Appel kwarkpannenkoeken
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk1
portie5
minutes10
minutes15
minutesIngrediΓ«nten
125 gram magere kwark
1 ei
50 gram (spelt)bloem
1 tl bakpoeder
1 el suikervervanger
1 tl citroensap en -rasp
1 appel
1 tl kaneel
Syrup Gold van Sukrin
Werkwijze
- Klop het ei los en roer hier de kwark doorheen.
- Voeg de droge ingrediΓ«nten toe en roer tot een glad beslag.
- Verwijder het klokhuis van de appel en rasp de helft door het beslag. Roer goed door.
- Verwarm een (pannen)koekenpan op het vuur en smelt hierin een klein beetje boter of olie.
- Maak kleine hoopjes beslag in de pan ter grootte van een eetlepel. Bij mij passen er drie tegelijk in de pan.
- Bak de pannenkoeken in ongeveer 3 minuten aan beide kanten bruin. Herhaal het voorgaande, totdat al het beslag op is. Ik haalde 9 kleine pannenkoekjes uit het beslag.
- Snijd de andere helft van de appel in kleine blokjes. Verwarm een andere pan op het vuur en voeg hier de appelblokjes, 1 tl kaneel, een scheutje syrup gold van Sukrin en een eetlepel water aan toe.
- Bak de appelblokjes ongeveer 3 minuten, totdat ze zacht zijn.
- Serveer de pannenkoeken samen met de warme appeltjes.