Vegan appeltaart muffins, dat klinkt toch goed?! Laatst had ik ineens enorme zin in appeltaart. Maar een flink stuk appeltaart bevat toch al snel een hoop calorieën aan boter en suiker. Niet ideaal om hiermee te ontbijten, want dat zorgt voor een flinke piek en later ook weer snelle daling van je bloedsuikerspiegel. Daarom ging ik aan de slag met een verantwoorde versie van appeltaart en dat werden deze vegan appeltaart muffins. Het handige aan muffins is dat je ze ook heel makkelijk kunt meenemen als tussendoortje. Misschien vind je deze gezonde blueberry muffins dan ook wel lekker.
De meeste mensen, die mij kennen, weten inmiddels wel dat ik graag om de paar uur iets eet. Ik heb dan ook altijd wel een paar tussendoortjes bij me. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik weet wat ik eet en dat dit zo min mogelijk suikers bevat. Daarom bak ik eigenlijk alle tussendoortjes zelf, zodat ik precies weet wat ik eet. Maar elke week hetzelfde bakken en opeten is natuurlijk niet leuk. Dus probeer ik ook bijna iedere keer wel iets te veranderen in een recept of ik probeer iets totaal nieuws uit.
Een tussendoortje dat lijkt op appeltaart ontbrak nog in mijn lijstje en zo ontstond het idee voor deze vegan appeltaart muffins. En waarom vegan vraag je je af? Nou omdat ik mezelf ook graag uitdaag en deze keer eens geen eieren wilde gebruiken. Dus werd het een combinatie van plantaardige yoghurt en banaan. Dit kun je prima ter vervanging van eieren gebruiken in dit soort baksels. Het verschil met een muffins met ei, is dat deze muffins iets compacter zijn, maar dat vind ik persoonlijk niet erg. Want door het gebruik van appel in de vulling, blijft het een lekker cakeje.
Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.
Vegan Appeltaart Muffins
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk6
muffins5
minutes30
minutes35
minutesIngrediënten
100 gram havermout
1 rijpe banaan
125 ml plantaardige yoghurt
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 appel (grof geraspt)
1 handje hazelnoten (grof gehakt)
optioneel: amandelschaafsel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet je muffinvorm klaar. Gebruik je een siliconen muffinvorm, spray deze dan in met kokosolie (of een andere bakspray). Als je een andere bakvorm gebruikt, bekleed deze dan met papieren muffinvormpjes.
- Maal de havermout in de hakmolen/keukenmachine tot havermeel (fijn).
- Prak in een kom de banaan fijn en roer de plantaardige yoghurt er door heen.
- Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en roer met een spatel tot een egaal beslag.
- Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes en strooi op de bovenkant wat amandelschaafsel. Schuif de muffins voor ongeveer 30 minuten in de oven en controleer met een prikker of de muffins gaar zijn.