De herfst is bij uitstek geschikt om lekker te experimenteren met allerlei heerlijke (bak)recepten met appel. In de maand september en oktober kun je namelijk op veel plekken in Nederland terecht om appels en peren te plukken. Omdat ik graag een lekker en gezond tussendoortje mee wil nemen naar mijn werk, besloot ik een gezonde appelcake proberen te maken.
Op Snoepgezond vind je al diverse heerlijke (bak)recepten met appel, maar een simpele en gezonde appelcake ontbrak nog. En met simpel bedoel ik, niet teveel poespas. In dit recept gebruik ik als extra smaakmaker twee eetlepels pindakaas. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar ook dat de cake lekker smeuΓ―g is. Hiervoor gebruik ik mijn favoriete pindakaas van De Pindakaaswinkel.
Ben je geen fan van pindakaas, dan kun je de pindakaas ook prima weglaten en 2 eetlepels olie toevoegen. Dit zorgt er namelijk ook voor dat de cake iets smeuΓ―ger wordt. Hoe dan ook is dit een heerlijk en gezond tussendoortje. Overigens is deze appelcake ook super lekker om mee te ontbijten. En uiteraard besmeer ik een plakje dan het liefst met een laagje pindakaas. Voor mij zijn twee plakken van deze cake met pindakaas een prima portie als ontbijt. Maar neem er gerust meer als jij meer nodig hebt.
Ga jij deze gezonde appelcake proberen?
Gezonde appelcake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes50
minutes1
hourCakevorm van 22 cm
IngrediΓ«nten
100 gram havermeel
100 gram bloem
3 eieren maat M
2 el pindakaas
50 gram Sukrin Gold suikervervanger
100 ml (plantaardige) melk
2 tl kaneel
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
1 grote appel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de melk met een garde los.
- Voeg de overige ingrediΓ«nten, behalve de appel, toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Snijd de appel in kleine stukjes en roer door het beslag heen.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif de cake voor ongeveer 50 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat de cake minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Snijd de cake in 10 plakken en bewaar maximaal 4-5 dagen in een afgesloten trommel in de koelkast.