Zoete aardappel plaattaart
Hartig, Recepten

Zoete aardappel plaattaart


Deze maand mocht ik weer als topmember voor uitpaulineskeuken aan de slag. Het betrof deze keer een samenwerking met ‘Tante Fanny‘. Tante Fanny heeft verschillende soorten deeg, waaronder pizzadeeg, quichedeeg en bladerdeeg. Ik mocht dus aan de slag met het verse bladerdeeg. De eerste opdracht was het maken van een plaattaart. En dus bedacht ik deze zoete aardappel plaattaart met geitenkaas.

Ooit heb ik weleens pompoenpuree als basis voor een plaattaart gemaakt en dat pakte toen erg goed uit. Dus waarom kan ik datzelfde effect niet krijgen met zoete aardappel dacht ik. Het recept voor deze zoete aardappel plaattaart is echt ontstaan door het gebruik van mijn favoriete ingrediΓ«nten met elkaar te combineren. Of ik deze combinatie eerder heb gegeten of gezien? Nee! Maar ik hoopte op een perfecte combinatie en dat is gelukt!

Geitenkaas gebruik ik erg graag in salades, in quiches of op mijn pizza. Ik ben dol op de zachte en licht zoete smaak. En bijkomend voordeel.. dit is van zichzelf al zo lekker, dat je helemaal geen behoefte hebt aan vlees. Want ja deze zoete aardappel plaattaart is vegetarisch!

Ben je net als ik ook zo dol op geitenkaas? Dan vind je deze recepten misschien ook erg lekker:


Zoete aardappel plaattaart

Recipe by LindaCourse: Lunch, DinerDifficulty: Makkelijk
Aantal

2

porties
Voorbereiding

1

hour 
Baktijd

25

minutes
Totale tijd

1

hour 

25

minutes

Deze plaattaart is voldoende voor 2 personen.

IngrediΓ«nten

  • 1 zoete aardappel

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • 50 – 75 gram zachte geitenkaas

  • 1 handje rucola

  • 1 rol vers bladerdeeg

  • Optioneel: ei om te bestrijken

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Prik de zoete aardappel rondom in met een scherp mes en leg op de bakplaat.
  • Pof de aardappel in 45 minuten gaar.
  • Ondertussen snijd je van de knoflook de bovenkant kort af. Leg de tenen in een stukje aluminium folie en besprenkel met een beetje olijfolie. Pof de knoflook in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  • Laat de aardappel en knoflook iets afkoelen. Als het afgekoeld is verwijder je de schil van de aardappel en pers je de knoflook uit.
  • Voeg de zoete aardappel en knoflook toe aan je keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat en vouw de randjes een stukje om. Prik gaatjes in het bladerdeeg en besmeer de bodem met de zoete aardappelpuree.
  • Snijd de rode ui in halve ringen en verdeel over de plaattaart. Verkruimel de geitenkaas en verdeel dit ook over de plaattaart. Bestrijk de randjes met een beetje losgeklopt ei of gebruik een beetje melk.
  • Bak de plaattaart in ongeveer 25 minuten gaar. Verdeel een handje rucola over de plaattaart en snijd in stukken.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *