Ja het kan weer: stamppot eten! Al zolang ik me kan herinneren ben ik dol op boerenkool met worst. Het leek me een leuk idee om deze oer-Hollandse stamppot in een modern jasje te steken. In plaats van gewone aardappel heb ik gebruik gemaakt van zoete aardappel en in plaats van rookworst koos ik voor lamsworstjes. En wat pakte dat goed uit! Ik heb heerlijk zitten smullen van deze boerenkoolstamppot met zoete aardappel en meteen een portie ingevroren. Want dat kan met deze stamppot heel goed.
Wel koos ik ervoor om de worstjes ongebakken in te vriezen. Dat is een stuk lekkerder namelijk!
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel
Course: DinerDifficulty: Makkelijk3
porties5
minutes25
minutes30
minutesIngrediΓ«nten
β500 gram zoete aardappel
β350 gram boerenkool
β1/2 rode ui (of 1 kleine)
βgrove mosterd
βlamsworstjes (chipolata)
β1/2 tl chilipoeder
β100 ml melk
βklontje roomboter
βpeper en zout naar smaak
Werkwijze
- Schil de zoete aardappel, snijd in (kleine) blokjes en voeg dit toe aan een grote pan.
- Leg bovenop de zoete aardappel de boerenkool en voeg voldoende water toe, zodat de aardappelen goed onder staan.
- Kook het geheel ongeveer 25 minuten en controleer met een vork of de aardappel gaar is (je kunt er dan heel makkelijk in prikken).
- Giet het water af en zet de pan terug op het fornuis.
- Ondertussen bak je in ongeveer 5 minuten de ui in een andere pan. Haal de uien uit de pan en voeg de lamsworstjes toe. Bak deze ook in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
- Voeg de roomboter, chilipoeder en melk toe aan de aardappelen en boerenkool en stamp het geheel fijn met een stamper of vork. Roer er als laatste de ui door heen.
- Serveer de stamppot met wat grove mosterd en de worstjes.