Quiche met spek en prei
Hartig, Recepten

Quiche met spek en prei

Afgelopen weekend ging ik weer aan de slag met heerlijke producten van de Holy Hoeve. Dit keer met de spekblokjes en bokkenham. Ik verwerkte ze in een quiche met spek en prei. Deze combinatie is geïnspireerd op het traditionele recept voor quiche lorraine. Daarin worden spek en ham gecombineerd met geraspte kaas. Ook in dit recept heb ik een beetje geraspte kaas gebruikt, maar speelt prei een nog grotere rol.

Prei combineert heel goed met spek en ham en geeft net wat meer smaak verdieping aan deze hartige taart. Dus mocht je deze combinatie nog nooit geprobeerd hebben, doe dit dan een keertje. Sommige van jullie zullen zich misschien afvragen wat een recept voor quiche doet op snoepgezond, want meestal is het toch een minder verantwoorde keuze? Dat klopt, in veel quiche recepten zitten ongemerkt veel calorieën verstopt. Maar als je je hier bewust van bent, dan kun je ook met mate genieten van een lekker stukje quiche.

Uiteraard deel ik ook mijn geheim om dit recept minder calorierijk, maar wel lekker romig te krijgen. In plaats van slagroom (meestal de basis van quiche) maak ik gebruik van soja cuisine, een plantaardig alternatief voor room. Per 100ml verschilt dit zo’n 150 kcal met slagroom, dus in totaal bespaar je ruim 300 kcal per quiche. Dus mocht je wat calorieën willen besparen, kies dan voor soja cuisine in plaats van slagroom. De smaak van de quiche met spek en prei wordt er niet minder op 😉 En een bijkomend voordeel: ook iemand met een lactose intolerantie kan op deze manier heerlijk genieten van een stukje quiche.

Voor wie al een tijdje rondkijkt op snoepgezond, weet dat ik in veel van mijn hartige recepten gebruik maak van het vlees van de Holy Hoeve, een bijzondere leverancier van dierlijke producten. Hun runderen, varkens en bokken groeien via een diervriendelijke en gezonde wijze op tot volwassen dieren en gaan uiteindelijk zonder stress naar de slachterij. Alleen met hun werkwijze en visie kunnen zij premium vlees- en zuivelproducten aanbieden: een eerlijk eindproduct op je bord dat heerlijk smaakt. En geloof me, deze kwaliteit proef je echt terug! Ik vind het dan ook helemaal niet erg om een klein beetje meer uit te geven voor goede kwaliteit, maar ook wetende dat de dieren het goed hebben gehad. Het scheelt ook dat ik geen grote vleeseter ben en ook vaak kies voor vis of vegetarisch. Bijvoorbeeld deze pittige bloemkool tortilla wraps.

Maar nu terug naar deze heerlijke quiche met spek en prei. Ik at dit samen met een kopje soep en de leftovers at ik als lunch. Een heerlijke makkelijke maaltijd, want de oven doet bijna al het werk. Ga jij dit recept proberen?


Quiche met spek en prei

Recipe by LindaCourse: Lunch, DinerDifficulty: Makkelijk
Aantal

8

stukken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

35

minutes
Totale tijd

45

minutes

Ingrediënten

  • 150 gram spekblokjes

  • 125-150 gram hamblokjes

  • 1 prei (ongeveer 150 gram)

  • 4-5 plakjes bladerdeeg

  • 4 eieren

  • 200 ml soja cuisine

  • 50 gram geraspte kaas

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een quiche vorm in. Ik gebruikte een vorm van 22cm.
  • Snijd de prei in halve ringen. Bak de spekjes samen met de hamblokjes ongeveer 3 minuten in een koekenpan. Voeg dan de prei toe en bak totdat de prei geslonken is (ook ongeveer 3 minuten).
  • Bekleed de quiche vorm met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, zodat deze niet uit kan zetten tijdens het bakken.
  • Verdeel de spek, ham en prei over de bodem van de quiche.
  • Klop de eieren samen met de soja cuisine los en schenk over de quichevulling. Verdeel als laatste de geraspte kaas over de bovenkant.
  • Schuif de quiche voor ongeveer 35 minuten in de oven. Controleer eventueel met een prikker of de vulling gestold is.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *