Het is koud buiten en ineens had ik ontzettend zin in rijstepap. Vroeger kreeg ik dit geregeld als toetje na de avondmaaltijd. Heerlijk vond ik dat altijd. Maar het was al alweer heel lang geleden dat ik dit voor het laatst op had. Vaak at ik deze kant-en-klare versie uit de supermarkt en heel af en toe, toen ik ouder werd, maakte ik het ook weleens zelf van dessertrijst. Rijstepap zelf maken is namelijk helemaal niet moeilijk, je moet alleen wat geduld hebben. Het duurt namelijk wel 15-20 minuten, voordat de rijst lekker zacht is geworden.
Als je geen dessertrijst in huis hebt of je hebt geen zin om het speciaal te kopen, dan kun je voor dit recept ook prima risottorijst gebruiken. Stiekem doe ik dat namelijk ook geregeld, want dat heb ik eigenlijk altijd wel in huis. En dat maakt deze pap er absoluut niet minder lekker om. In tegendeel, ik heb er heerlijk van genoten als ontbijt.Β Uiteraard is deze pap ook erg lekker als dessert. Zeker als het in de winter koud is, dan is een warm toetje wel heerlijk verwarmend. Aan dit recept heb ik geen suiker toegevoegd en door gebruik te maken van plantaardige melk, is dit recept ook lactosevrij en geschikt voor mensen die vegan eten. Zoals je ziet kan je alle kanten op met dit recept en binnen no time een gezond ontbijt of toetje op tafel zetten.
Liever havermoutpap als ontbijt? Dan vind je een van deze recepten misschien wel wat:
Rijstepap
Course: Ontbijt, DessertDifficulty: Makkelijk1
portie1
minute20
minutes21
minutesIngrediΓ«nten
β60 gram risottorijst of dessertrijst
β240 ml (plantaardige) melk
β1/2 tl vanille essence
eventueel een eetlepel suikervrije suiker
βtoppings naar keuze
Werkwijze
- Voeg de risottorijst, melk en vanille toe aan een pannetje en roer met een spatel door.
- Laat dit op laag vuur zachtjes koken en roer het tussentijds geregeld door. Na ongeveer 15-20 minuten is de pap klaar. Gebruik je dessertrijst, dan is de pap in ongeveer 10 minuten klaar.
- Giet de pap in een mooie kom en maak af met toppings naar keuze.