Het maken van een kikkererwtenblondie stond al heel lang op mijn lijstje. Ooit heb ik dit op Instagram voorbij zien komen en sindsdien zit het idee in mijn hoofd. Van de uitvoering kwam echter steeds niks terecht. En nu vond ik het echt tijd om dit idee een keer uit te werken en te proberen. Hoewel ik wat sceptisch was over of het zou lukken of niet, was ik blij verrast met de uitkomst. Deze kikkererwtenblondie met appel is goed geslaagd.
Ben je dol op zoete tussendoortjes, dan is deze kikkererwtenblondie met appel misschien minder geschikt. Deze blondie valt namelijk niet in de categorie heel zoete snacks, maar uiteraard kun je wel iets meer dadelstroop toevoegen om de blondie nog iets zoeter te maken dan ik deed. Naast dat deze blondie vrij is van geraffineerde suikers, is het recept ook vegan en glutenvrij. Als basis van de blondie gebruikte ik deze keer kikkererwtenmeel, gekocht bij Koro. Een super fijne webshop waar je terecht kunt voor allerlei producten, zoals meelsoorten, noten, zaden, gedroogd fruit en andere benodigdheden om mee te bakken. Veel van de producten koop je in grotere verpakkingseenheden, waardoor je niet vaak opnieuw hoeft te bestellen. En daarnaast verkopen ze dus ook minder gangbare producten, die je niet standaard in elke supermarkt kunt krijgen. Overigens kun je in plaats van kikkererwtenmeel ook glutenvrij havermeel gebruiken om deze kikkererwtenblondie met appel te maken. Of natuurlijk gewoon bloem of havermeel als dit recept niet glutenvrij hoeft te zijn.
Wist je dat je op snoepgezond heel veel inspiratie voor gezonde baksels kunt vinden? Wat dacht je van een citroencake met blauwe bessen of dit artikel met daarin mijn 5 favoriete recepten voor bananenbrood.
Kikkererwtenblondie met appel
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk9
stukjes10
minutes30
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
260-265 gram kikkererwten uit blik (uitgelekt)
100 gram kikkererwtenmeel of havermeel
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
2 appels
2 el dadelstroop
2 el pindakaas
snufje zout
optioneel: amandelschaafsel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een brownie bakvorm (vierkant) met bakpapier.
- Giet het vocht van de kikkererwten af (het vocht kun je bewaren en als plantaardig eiwit opkloppen). Voeg de kikkererwten samen met de andere ingrediΓ«nten toe aan je keukenmachine.
- Rasp de appels en voeg dit ook toe aan de keukenmachine. Zet de machine aan en mix/pureer alles tot een glad (en stevig) beslag.
- Schenk het beslag in de bakvorm en garneer de bovenkant eventueel met wat amandelschaafsel. Schuif de blondie voor ongeveer 30 minuten in de oven.
- Controleer met een prikker of de blondie gaar is. Haal de bakvorm uit de oven en laat de blondie minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je voorzichtig de vorm verwijdert en verder laat afkoelen.
Notes
- Bewaar de blondie in een afgesloten trommel maximaal 5 dagen op een koele en droge plek.