Na het succes van de wortel gember cake, wilde ik weer een nieuwe gezonde cake proberen. Dat werd deze gezonde koffie cake. Naast dit bananenbrood met koffie, heb ik verder vrij weinig lekkere tussendoortjes op basis van koffie. En koffie is iets wat ik dagelijks drink en erg lekker vind. Dus dook ik de keuken in om wat te proberen.
Qua droge ingrediënten gebruikte ik een combinatie van havermeel, bloem en eiwitpoeder. Hiermee bevat deze gezonde koffie cake flink wat vezels en eiwitten. Je kunt ook prima kiezen voor alleen bloem, alleen is dan het vezel- en eiwitgehalte iets lager. Mijn havermeel en eiwitpoeder koop ik altijd bij Myprotein. Voor dit recept koos ik voor vegan eiwitpoeder in de smaak coffee walnut en dat zorgde voor een nog intensere koffiesmaak aan deze cake. Dus mocht je dit in huis hebben of in huis willen halen, het is echt de moeite waard als toevoeging in dit recept!
Deze gezonde koffie cake serveer je natuurlijk bij een lekker kopje koffie (of thee). Maar je kunt er ook prima van genieten als ontbijt (to go). Neem dan bijvoorbeeld twee plakjes en je bent weer voor even verzadigd.
Ik verdeel het beslag van dit recept in twee delen en voegde aan het kleinste deel de espressopoeder toe. Je kunt deze stap ook prima overslaan en de espressopoeder aan het gehele beslag toevoegen. Net wat je zelf fijner vindt. Aan de smaak zal er niet heel veel veranderen denk ik. Ga jij deze gezonde cake proberen?
Gezonde Koffie Cake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes45
minutes55
minutesIngrediënten
100 gram havermeel (havermout fijnmalen)
125 gram bloem (of 75 gram bloem en 50 gram eiwitpoeder)
3 eieren (medium)
50 ml zonnebloemolie
150 gram magere kwark
1 tl vanille essence
50 gram sukrin gold (suikervervanger)
2 el espressopoeder
1,5 tl bakpoeder
50 ml (plantaardige) melk
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop in een kom de eieren los en roer hier de melk, kwark, vanille essence en olie doorheen.
- Voeg nu alle droge ingrediënten, behalve de espressopoeder, toe. Roer met een spatel tot een glad beslag.
- Verdeel 1/3 deel van het beslag in een andere kom en voeg hieraan de espressopoeder toe. Roer met een spatel tot een glad beslag.
- Verdeel 1/3 deel van het beslag zonder espressopoeder over de bodem van de bakvorm. Stort hier het deel met de espressopoeder op en verdeel netjes.
- Maak het geheel af met het laatste deel van het beslag zonder espressopoeder en strijk glad. Maak met een vork een marmereffect in het beslag.
- Schuif de cake voor 45 minuten in de oven en controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen.
- Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder helemaal afkoelen. Snijd in 10 plakken en bewaar maximaal 4-5 dagen in een afgesloten trommel op een koele plek.