Pompoencake
Cake, Gezonde tussendoortjes, Recepten

Pompoencake


De herfst is in aantocht en dat betekent dat de pompoenen weer volop verkrijgbaar zijn. En laat ik daar nu heel blij van worden! Pompoenpannenkoeken, havermoutpap met pompoen, pompoenbroodjes, pompoensoep en nu dus ook een gezonde pompoencake: ik verwerk deze fijne groente overal in.

De eerste keer dat ik een gezonde pompoencake probeerde te maken, mislukte het recept volledig. De cake zelf was wel gelukt, maar de smaak was vlak en dus niet lekker. Deze keer voegde ik banaan en dadels als zoet element toe en dat pakte goed uit. De smaak van de cake is te vergelijken met de smaak van kruidkoek, maar dan vrij van geraffineerde suikers en met een portie groente. Dat maakt dat je deze cake heel makkelijk als ontbijt of tussendoortje kunt eten.

Je snapt dat ik in de herfst heel vaak deze cake maak. Ideaal namelijk om aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen. Want per plak zit je op 20 gram groente. Dat klinkt misschien niet veel, maar ik eet zeker minimaal 2 plakken als ontbijt en dat is in totaal toch 40 gram groente. En vaak snack ik ‘s middags ook nog een plakje en dan staat de teller toch al op 60 gram. En met een minimaal dagelijkse hoeveelheid van 250 gram, is het fijn om gedurende de dag al groente binnen te krijgen.

Ga jij dit recept proberen?


Pompoencake

Recipe by LindaCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

45

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Ingrediënten

  •  200 gram flespompoen

  •  1 rijpe banaan

  •  2 medjoul dadels ontpit

  •  3 eieren (M) of 2 eieren (L)

  •  100 gram speltbloem

  •  50 amandelmeel

  •  50 gram boekweitmeel

  •  2 tl bakpoeder

  •  2 tl pumpkin spice kruiden

  •  1 tl kaneel

  •  snufje zout

Werkwijze

  • Schil en snijd de flespompoen in blokjes. Voeg dit toe aan een pan en zorg dat de pompoenblokjes goed onder water staan.
  • Kook het geheel ongeveer 15 minuten. De pompoen is gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet het water af en laat de pompoen afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Pureer de pompoen samen met de banaan en dadels in de hakmolen/keukenmachine. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix kort.
  • Meng in een andere kom de speltbloem, boekweitmeel, amandelmeel, bakpoeder, pumpkin spice kruiden, kaneel en het zout. Voeg hieraan de natte ingrediënten toe en roer door elkaar met een spatel.
  • Stort het beslag in de cakevorm en schuif het geheel voor ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar. Laat de cake goed afkoelen, voordat je de cake in plakjes kunt snijden.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *