Bloemkool met kaassaus: op en top Hollandse pot. Als kind stond dit geregeld op tafel en vervelend vond ik dat nooit! Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen verdween de Hollandse pot echter. De reden: ik ben gewoon niet dol op gekookte aardappelen. En dit stond in al die jaren zo vaak op tafel, dat ik echt even helemaal zat was. Ik at vaak rijst, pasta of gebakken aardappelen. De bloemkool met kaassaus verdween dus uit beeld. Gek, want dit kun je natuurlijk ook prima met gebakken aardappelen eten. Alleen het duurde even, voordat ik die link had gelegd.
Doordat ik het jaren niet heb gegeten, had ik er ineens heel erg veel trek in. En dus scoorde ik een flinke bloemkool op de markt en ging aan de slag met mijn childhood memory. Disclaimer.. vroeger kregen we altijd kaassaus uit een pakje bij de bloemkool geserveerd, maar ik eet al jaren niets meer uit pakjes en zakjes en dus ging ik aan de slag met mijn eigen kaassaus. Hoe moeilijk kan dat zijn?
Helemaal niet moeilijk dus! Het maken van een saus lijkt misschien ‘ingewikkeld’, maar het is echt zo gemaakt. Het kost niet eens heel veel meer tijd dan een saus uit een zakje klaarmaken. Je begint met het maken van een ‘roux’, een basis van roomboter en bloem. Dit zorgt uiteindelijk voor de binding in je saus. Belangrijk bij het maken van een lekkere kaassaus is dat je zorgt voor een smaakvolle (en pittige) kaas. Jonge kaas zal niet zoveel kaassmaak afgeven als een belegen of oude kaas.
Vroeger kregen we bij de bloemkool met kaassaus altijd een verse worst. Velen van jullie zullen dit misschien wel herkennen of nog steeds hun bloemkool op die manier eten. In plaats van verse worst ging ik deze keer voor de bokkenworst van de Holy Hoeve. Een heerlijke kruidige worst, die heel goed past bij dit gerecht. Het eten van geitenbok is bij de consument nog niet zo bekend, maar ik kan het je echt aanraden om eens te proberen. Op mijn website vind je nog meer recepten met geitenbok in de hoofdrol, waaronder dit heerlijke stoofvlees. Durf je het aan om te proberen, neem dan gerust eens een kijkje op de website van de Holy Hoeve.
Bloemkool met kaassaus
Course: DinerDifficulty: Makkelijk4
personen10
minutes25
minutes35
minutesIngrediΓ«nten
1 grote bloemkool
500 gram aardappelen
4-8 bokkenworsten
- Kaassaus
25 gram roomboter
2 el bloem
300 ml groentebouillon
125-150 gram geraspte kaas (pittig)
peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Schil de aardappelen en snijd in kleinere stukken. Haal de bloemkoolroosjes van de stengel af.
- Was de aardappelen en doe ze in een pan en zet helemaal onder water. Doe hetzelfde met de bloemkool in een andere pan.
- Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en de bloemkool in ongeveer 25 minuten. Controleer of beiden gaar zijn door met een vork in de aardappel en bloemkool te prikken.
- Smelt in een andere pan de roomboter en voeg 2 el bloem toe. Roer 3 minuten op medium vuur. De bloem gaat nu garen. Voeg de bouillon in delen toe en roer goed door. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken. Voeg de kaas in twee Γ drie delen toe en roer tot een gladde saus. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra gekookt water of bouillon toe. Maak de saus af met peper en zout naar smaak.
- Ondertussen bak je in een koekenpan op medium-laag vuur de bokkenworsten rondom gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten.