Patatje bokkenstoof
Hartig, Recepten

Patatje bokkenstoof


Het bekende patatje stoofvlees hebben we bijna allemaal weleens gegeten. Het vindt zijn oorsprong in België en ook in Limburg zie je dit vaak op de kaart staan. Boven de rivieren kom je het wat minder vaak tegen, maar zelf maken kan natuurlijk altijd! In plaats van rundvlees gebruikte ik voor dit recept bokkenvlees. En zo ontstond het recept voor patatje bokkenstoof.

Traditie getrouw gebruik je voor patatje stoofvlees dus rundvlees. Afhankelijk van het type vlees heeft het een paar uur nodig om te stoven. Iedere streek geeft er ook weer zijn eigen draai aan met toegevoegde ingrediënten. Zo kiezen ze in Limburg vaak voor een extra taai stuk vlees dat eerst gemarineerd wordt in azijn en daarna gestoofd in onder andere bruin bier.

Op dit moment heb ik een hele leuke samenwerking met de Holy HoeveHoly Hoeve is een bijzondere leverancier van dierlijke producten. Hun runderen, varkens en bokken groeien via een diervriendelijke en gezonde wijze op tot volwassen dieren en gaan uiteindelijk zonder stress naar de slachterij. Alleen met hun werkwijze en visie kunnen zij premium vlees- en zuivelproducten aanbieden: een eerlijk eindproduct op je bord dat heerlijk smaakt. En geloof me, deze kwaliteit proef je echt terug!

Het is hun missie geworden om het bokkenvlees op de kaart te zetten in Nederland. Daar waar we de geiten vooral gebruiken voor hun melk, om daar onder andere geitenkaas en andere zuivelproducten mee te maken, doen we met de bokken heel weinig. En dat is zonde, want het is een heerlijk product om te eten. Sommige delen van de bok doen mij ook denken aan lamsvlees en dat zien we vaak toch echt als een delicatesse. Deze delicatesse die bok heet, kunnen we dus eigenlijk heel makkelijk wekelijks op ons bordje hebben liggen.

Eerder maakte ik al saté van bok, een salade met bokkenham en kruidige couscous met bokkenkoteletten. Aan dit rijtje voeg ik nu dit recept voor patatje bokkenstoof toe. En houd de website in de gaten, want binnenkort komt er nog een heerlijk recept aan met deze bokkenstoof.


Patatje bokkenstoof

Recipe by LindaCourse: DinerDifficulty: Gemiddeld
Aantal

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

3

hours 
Total time

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • 500 gram bokkenpoulet

  • 1 à 2 tenen knoflook

  • 1 tl sambal (meer als je van spicy houdt)

  • 2 el ketjap

  • 3 el sojasaus

  • 1/2 blikje tomatenpuree (1 flinke eetlepel)

  • 200 ml kokosmelk

  • 100 ml water

  • 1 grote rode ui of 2 kleine

  • 1 rode (punt)paprika

Werkwijze

  • Pak een goede pan, die geschikt is om een paar uur lang op het vuur te staan. Bij voorkeur een goede braadpan.
  • Bak de bokkenpoulet eerst rondom aan op medium-hoog vuur, dit duurt een paar minuten. Ondertussen kun je de rode ui in halve ringen snijden en de paprika in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn.
  • Voeg de tomatenpuree, ketjap, sojasaus en sambal toe. Samen met de knoflook, ui en paprika. Roer alles goed door elkaar en bak 2 minuten.
  • Als laatste voeg je de kokosmelk en water toe. Let op dat het vlees ‘onder het vocht staat’. Voeg eventueel wat extra water toe. Doe de deksel op de pan en draai het vuur naar de laagste stand.
  • Het vlees moet ongeveer 3 – 3,5 uur stoven. Roer af en toe even door met een spatel. Indien nodig kun je nog wat extra water toevoegen. Bij mij was dat niet nodig.
  • Uiteindelijk wil je de structuur zoals op de foto te zien is overhouden. Het vocht is dan grotendeels ingekookt.
  • Serveer dit stoofvlees met roasted potatoes uit de oven, zoals ik heb gedaan of kies voor een lekker frietje.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *