Doordeweeks eet ik heel weinig vlees en kies ik vaker voor een vleesvervanger, maar in het weekend vind ik het lekker om af en toe uit te pakken. Zo ook met dit stoofvlees met pastinaakpuree en Romanesco.
Ken je Romanesco? Dit is een kruising tussen een broccoli en een bloemkool. De smaak is het meest te vergelijken met die van bloemkool, maar dan een stuk minder koolachtig. Bovenal vind ik de vorm van deze groente ontzettend fascinerend! Maar genoeg over de Romanesco en laten we naar het recept van dit heerlijke gerecht kijken.
Stoofvlees met pastinaakpuree
Course: DinerDifficulty: Gemiddeld4
porties10
minutes4
hours4
hours10
minutesIngrediΓ«nten
- Pastinaakpuree
β200 gram pastinaak
β100 gram aardappel
β2 tenen knoflook
β1 takje tijm
β50 ml melk
βklontje roomboter
βpeper en zout
- Stoofvlees
β500 sukadelappen
β2 cm verse gember
β2 tenen knoflook
β1 rode ui
β1/2 rode peper of 1/2 tl chilipoeder
β2 el sojasaus
β2 el vissaus
β1 takje rozemarijn
β1 takje tijm
βwater
βroomboter en olijfolie
- Groenten
βRomanesco
βSpruiten
Werkwijze
- Schil voor de puree de pastinaak en aardappel en snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Voeg alles samen met de tijm toe aan een pan en zet onder water. Kook het geheel ongeveer 20 minuten en prik met een vork in de aardappel om te controleren of ze gaar zijn.
- Giet het water af en zet de pan terug op het vuur. Haal het takje tijm uit de pan.
- Kook ondertussen de melk en voeg dit samen met een klontje boter en wat peper en zout toe aan de pan.
- Stamp geheel met een stamper tot puree. Heb je geen stamper? Gebruik dan een vork.
- Snijd de knoflook, ui en gember fijn. Als je verse rode peper gebruikt, snijd je deze ook fijn.
- Verwarm een klontje roomboter samen met een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de ui en gember toe. Bak dit ongeveer 2 minuten en voeg dan de knoflook en peper toe (of chilipoeder) en bak dit heel kort mee.
- Leg nu de sukadelappen in de pan en bak aan beide zijden bruin (ongeveer 1-2 minuten per kant). Nu voeg je de soja- en vissaus, rozemarijn en tijm toe. Als laatste schenk je er water bij, totdat het vlees onder het vocht staat.
- Draai het vuur laag en laat het geheel 4-4,5 uur stoven.
- Kook in een andere pan spruiten en romanesco (ongeveer 10-15 minuten), voldoende voor 4 personen.