Wie betrapt zich er ook op dat je graag (warme) appel verwerkt in je ontbijt of tussendoortje? Ik kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen. En dus had ik het idee om een heerlijke gezonde ontbijtcake te maken met appel. Want ontbijten met een plakje (of twee) cake is toch wel erg makkelijk. Zo geschiedde, want deze heerlijke gezonde appel speculoos cake kwam al na 1 poging perfect uit de oven rollen. Natuurlijk is deze gezonde appelcake ook erg lekker als tussendoortje.
Soms heb je van die recepten die perfect uitpakken en ook in een keer lukken. De structuur is fijn en de smaak heerlijk. Het testpanel beoordeelde deze gezonde appelcake met speculoos meteen met een dikke 9,5. Om een 10 te krijgen was de tip om nog iets meer appel toe te voegen. En daar ben ik het mee eens! Ik had een klein appeltje liggen en voor dit recept gebruikt, maar het is dus beter om een grotere appel te gebruiken. Dus houd daar rekening mee als je dit recept gaat proberen.
De speculoos in dit recept scoorde ik bij Koro. Een webshop waar je ontzettend veel (bak)ingrediΓ«nten kunt scoren, zoals meel, noten, gedroogd fruit, kruiden, broodbeleg, etc. Alle producten koop je daar in bulk verpakking. Super fijn, want zo heb je altijd voor een tijdje voldoende van je favoriete product in huis. Met een pot speculoos kan ik dus wel vaker deze heerlijke appel speculoos cake bakken. En dat ga ik ook zeker doen π
Als je op snoepgezond zoekt op appel, vind je diverse heerlijke en gezonde ontbijtrecepten of tussendoortjes. Waaronder heerlijke gezonde appeltaart wafels. Ga jij dit recept of een van de andere gezonde recepten met appel proberen, laat mij dan vooral weten hoe het gesmaakt heeft.
Appel Speculoos Cake
Course: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk16
plakken10
minutes40
minutes50
minutesIngrediΓ«nten
125 gram bloem
100 gram havermeel
200 gram appelmoes zonder toegevoegde suikers
3 eieren
3 el speculoospasta
50 gram Sukrin Gold suikervervanger
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
1 grote appel + 1 tl kaneel
Een paar lotus koekjes als topping
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de appelmoes los.
- Voeg hier de andere ingrediΓ«nten, behalve de appel en kaneel, aan toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Snijd de appel in kleine blokjes en doe ik een kom. Voeg een (flinke) theelepel kaneel toe en roer goed door, zodat alle appels bedekt zijn met de kaneel.
- Doe de appel in het beslag en roer met een spatel goed door.
- Stort het beslag in de vorm. Verkruimel een aantal lotus koekjes over de bovenkant en schuif het geheel in de oven voor ongeveer 40 minuten.
- Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen. Haal daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Snijd de cake in 16 blokjes. Bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast voor maximaal 4-5 dagen.