Afgelopen zomer heb ik in New York bij Flipper’s ontzettend lekkere soufflé pannenkoeken gegeten. Deze pannenkoeken zijn door het gebruik van eiwitten mega fluffy. Wij probeerden daar een zoete variant met aardbeien en banaan en een hartige variant met gepocheerd ei en gerookte zalm. Beide varianten waren super lekker!
Bij thuiskomst wist ik dat ik deze heerlijke pannenkoeken ook zelf wilde proberen te maken. En ik kan wel zeggen dat dit aardig goed gelukt is 🙂 Ik serveerde de soufflé pannenkoeken met vers fruit en syrup gold van Sukrin. Een hartige variant met gepocheerd ei en gerookte zalm staat volgende keer op het menu.
Door de eiwitten apart op te kloppen, totdat ze schuimig zijn, krijg je super luchtige pannenkoeken. En juist dat luchtige maakt dat deze pannenkoeken zo lekker zijn. En natuurlijk spelen lekkere toppings ook een rol 🙂 Ik kijk er naar uit om hier ook een hartige variant van te proberen. Deze luchtige pannenkoeken doen mij overigens ook een klein beetje denken aan kaiserschmarrn. Ook dit zijn namelijk erg luchtige pannenkoeken.
Mocht je nog nooit soufflé pannenkoeken hebben gegeten, dan raad ik je zeker aan om dit recept helemaal te bekijken en snel de keuken in te duiken. Of kijk verder op snoepgezond en ga voor een van de andere heerlijke gezonde pannenkoek recepten.
Soufflé pannenkoeken
Course: OntbijtDifficulty: Gemiddeld1
portie10
minutes10
minutes20
minutesIngrediënten
2 eieren
50 gram bloem
2 el Sukrin suikervervanger
2 el karnemelk
1 tl bakpoeder
snufje zout
Werkwijze
- Scheid het eiwit van het eigeel.
- Klopt het eiwit samen met 1 el suikervervanger met een mixer tot stijve pieken.
- Mix het eigeel, de karnemelk en 1 el suikervervanger met een garde.
- Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen en voeg de gezeefde bloem met bakpoeder toe. Roer met een spatel door elkaar. Let op: niet te lang door elkaar spatelen, want dan verdwijnt de luchtigheid.
- Verwarm een koekenpan op het vuur en smelt hierin een beetje boter.
- Maak met een eetlepel een hoopje beslag in de pan en vorm tot een rond pannenkoekje. De hoopjes mogen echt wel 2-3 centimes hoog zijn. Bij mij passen er ongeveer 2-3 hoopjes beslag tegelijk in de pan.
- Bak de pannenkoekjes aan de onderkant op middelhoog vuur goudbruin. Draai hem daarna voorzichtig om en bak ook de andere kant goudbruin.
- Herhaal bovenstaande stappen, totdat al het beslag op is.
Kan je de karnemelk ook vervangen door gewone halfvolle of volle melk?
Als het goed is, kan dat prima!