Het perenseizoen is in volle gang en dat betekent dat we nu heerlijk kunnen genieten van deze zachte en zoete fruitsoort. Ik maak er ontzettend graag mijn havermoutpap met gebakken peer mee, maar nu dus ook deze heerlijke en gezonde perentaart.
Deze taart is helemaal suikervrij en daarmee zeker een gezondere variant op taart. Van dit taartje kun je dus met een gerust hart genieten. En dat heb ik in ieder geval lekker gedaan! Het leuke is dat je met het recept voor het deeg alle kanten op kunt. Zo heb ik er ook al een heerlijke gezonde appeltaart van gemaakt. En heb ik ondervonden dat je met een kleine verandering dit recept zelf helemaal vegan kunt maken! Perfect voor als je gasten hebt, die vegan eten.
In het deeg heb ik naast een klein beetje plantaardige boter, ook gebruik gemaakt van ongezoete appelmoes. In mijn kast staat eigenlijk altijd wel een potje, want het is een ontzettend fijne basis voor bakrecepten. En om het deeg naast het zoete van de appelmoes nog meer zoetigheid mee te geven, voegde ik Sukrin Gold suikervervanger toe. Een lichtbruine basterdsuiker zonder calorieΓ«n en dus suikervrij. Deze suikervrije basterdsuiker gebruikte ik ook om de vulling op smaak te brengen. Zo krijg je toch een wat zoetere smaak, zonder de toevoeging van calorieΓ«n. Net oma’s appeltaart, maar dan een stuk verantwoorder!
Ga jij deze heerlijke gezonde perentaart of een variatie hierop proberen?
Gezonde perentaart
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
stukken20
minutes35
minutes55
minutesGebruik een taartvorm van ongeveer 24cm.
IngrediΓ«nten
300 gram bloem
75 gram plantaardige boter
2/3 ei losgeklopt *
100 gram ongezoete appelmoes
50 gram Sukrin Gold
2 tl bakpoeder
1,5 tl speculaaskruiden
0,5 tl vanille essence
snufje zout
- Vulling
3 grote peren
2 el Sukrin Gold
2 tl speculaaskruiden
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een taartvorm (24cm) in met een beetje bakspray. Strooi over de bodem een klein beetje bloem om plakken te voorkomen.
- Meng alle ingrediΓ«nten voor het deeg in een kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Stort het deeg op het laatst op je werkblad en kneed goed door tot een mooie deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 20 minuten rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd hiervoor de peer in blokjes (eerst eventueel schillen) en meng met de Sukrin Gold en speculaaskruiden.
- Rol het deeg uit tot een grote cirkel (groter dan je taartvorm) van ongeveer 5mm dik. Bekleed de bodem van de taartvorm met het deeg en snijd de rest weg.
- Stort de vulling op de bodem en verdeel goed.
- Kneed het overige deeg opnieuw tot een bal en rol uit in een rechthoek van ongeveer 5mm dik. Snijd stroken van ongeveer 1cm breed.
- Gebruik de stroken om een mooi raster op de taart te maken. Bestrijk eventueel de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei of een beetje plantaardige melk.
- Schuif de taart voor ongeveer 35 minuten in de oven. De taart is klaar als hij mooi goudbruin is.
- Laat na het bakken minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan voorzichtig de rand van de vorm.
Notes
- * de taart vegan maken? Vervang het ei voor 50 gram ongezoete appelmoes (extra).