De zomer en het warme weer loopt nu toch echt op zijn einde en de herfst doet langzaam aan zijn intrede. Dat betekent ook dat koude ontbijtjes langzaam aan worden ingeruild voor warme ontbijtjes. Een van mijn favorieten is havermoutpap. Om in de herfststemming te komen maakte ik deze heerlijke warme havermout met gebakken peer.
De peren zijn nu volop in het seizoen, net als de appel. Beide heerlijk als warme bereiding op een koude herfstdag. En beide ook erg lekker in je havermoutpap. Vaak kook in de appel mee in de havermoutpap, maar dit keer bakte in de peer in een aparte pan met wat speculaaskruiden en syrup Gold van Sukrin. Hierdoor wordt de peer lekker zacht en krijgt het een karamelachtige smaak. Perfect als topping op je havermoutpap.
De havermout met gebakken peer kun je redelijk simpel houden door aan de havermoutpap alleen wat speculaaskruiden toe te voegen. En de pap naast de peer alleen af te maken met wat gehakte noten of granola. Wil je echt uitpakken en gelijk een portie groente toevoegen aan je ontbijt, kook dan 75-100 gram geraspte courgette of wortel mee met je havermoutpap. Je proeft dit nauwelijks terug, maar het zorgt wel voor extra volume en alvast een deel van je dagelijkse hoeveelheid groente.
Als je op snoepgezond zoekt op havermout, vind je diverse heerlijke en gezonde ontbijtrecepten. Zo ook een heerlijke havermoutpap met gebakken banaan. Ideaal als je even geen peer in huis hebt, maar wel bananen.
Havermout met gebakken peer
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk1
portie2
minutes10
minutes12
minutesIngrediΓ«nten
40 gram havermout
250 ml amandelmelk
50 ml water
1 tl speculaaskruiden
- Topping
1 peer
1 el syrup Gold Sukrin
speculaaskruiden
scheutje water
Werkwijze
- Voeg de havermout samen met de melk, het water en de speculaaskruiden toe aan een pannetje.
- Zet je pan op het vuur en kook de havermoutpap in 10-12 minuten op medium vuur.
- Roer ondertussen met een spatel, zodat de pap niet aan de bodem van de pan blijft zitten.
- Pak een kleine koekenpan en verwarm deze op het vuur. Snijd de peer in vier stukken en verwijder het klokhuis.
- Doe een heel klein scheutje olie in de pan en laat heet worden. Voeg de peer samen met de syrup, wat speculaaskruiden en een scheutje water toe aan de pan.
- Bak de peer in ongeveer 6-8 minuten aan beide kanten bruin. De syrup zal inkoken en een karamel achtige structuur krijgen.
- Haal de havermoutpap van het vuur. Voeg eventueel wat eiwitpoeder toe (hoeft niet). Doe de havermoutpap in een kom en maak af met de gebakken peer en andere toppings naar keuze.