Koekjes bakken vind ik een van de leukste en ontspannenste dingen die er zijn. Lekker met je handen in het deeg, ik kan er zo van genieten. Na het succes van de granola koekjes met rode bes, wilde ik graag een nieuw en gezond koekjesrecept met havermout proberen. En zo ontstond het idee voor deze gezonde pindakaaskoekjes.
Van het merk Pnutspeanutbutter, een nieuw merk dat geproduceerd wordt in de makerij van de Pindakaaswinkel, kreeg ik een drietal potten pindakaas opgestuurd. Hiermee maakte ik al pindakaas & jam overnight oats. De pindakaas is biologisch van oorsprong en bestaat uit pinda’s, kokosolie en een klein beetje zeezout. Alleen maar pure ingrediΓ«nten dus en dat vind ik top.
Deze pindakaaskoekjes zijn niet caloriearm, want hallo pindakaas! Ze bevatten echter geen toegevoegde suikers en zijn wat hoger in eiwitten dan koekjes die je kant en klaar koopt. Zelf vond ik dit recept, ondanks de wat kruimelige structuur, echt een topper. De koekjes blijven daardoor lekker knapperig en zijn totaal niet taai. Nog een groot voordeel: deze koekjes bevatten geen bederfelijke ingrediΓ«nten. Daardoor kun je de koekjes tot wel 2 weken goed houden, mits bewaard in een afgesloten trommel.
De volgende keer verdubbel ik het recept en bak ik meteen een grote voorraad voor 2 weken. Het is namelijk een ideaal tussendoortje of lekkere pre workout snack. Ga jij deze gezonde koekjes maken?
Pindakaaskoekjes
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk9
stuks10
minutes18
minutes28
minutesIngrediΓ«nten
100 gram havermout
50 gram eiwitpoeder naturel of bloem
1 tl bakpoeder
75 gram pindakaas
2 el honing/agave
35 gram kokosolie
snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediΓ«nten in een kom.
- Smelt de kokosolie en voeg samen met de pindakaas en honing toe aan de droge ingrediΓ«nten.
- Kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Is het te kruimelig? Voeg dan een scheutje water toe.
- Verdeel het deeg in 9 gelijke porties en rol/kneed met je handen ronde balletjes. Leg deze op de bakplaat, druk iets plat en vorm met je handen een mooi rond koekje.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 18 minuten in de oven. De koekjes zijn klaar als ze mooi bruin gekleurd zijn. Let op: iedere oven is anders, dus controleer na 15 minuten hoever je koekjes al zijn.
- Laat de koekjes afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
Dit recept heb ik zojuist gemaakt.
Helaas lijken mijn koekjes hier totaal niet op. Ze zijn erg droog en vallen uit elkaar. Heb je tips voor een volgende keer?
De koekjes zijn sowieso iets kruimeliger dan andere koekjes. Als het deeg echter te kruimelig is dan kun je wat extra kokosolie, pindakaas of water toevoegen.