Zoals sommigen misschien wel weten ben ik een enorme fan van groenten bij m’n ontbijt. Met de juiste combinaties heb je helemaal niet het idee groenten te eten en daarom vind ik het ideaal om ze toe te voegen. Je creëert meer volume zonder al teveel ‘extra’ calorieën. Overnight oats maak ik graag, vaak gebruik ik hier geraspte wortel voor. Dit keer ging ik echter voor een nieuwe combinatie: overnight oats met zoete aardappel.
Dit combineerde ik vervolgens met dadels en banaan. Hierdoor werd dit toch een heerlijk zoetig ontbijtje en heb je totaal niet door dat je groenten zit te eten. Een win win situatie toch?!
Maar wat is overnight oats eigenlijk? Vrij vertaald betekent het havermout de hele nacht laten weken. Overnight oats is een koude bereiding van havermout, waarbij je de havermout in melk de hele nacht laat weken in de koelkast. De havermout neemt het vocht uit de melk op, waardoor een koude pap achtige structuur ontstaat. Zelf maak ik mijn overnight oats graag in combinatie met chiazaad, Dit bevat een hoop vezels en samen met de havermout zorgt dit ervoor dat dit ontbijtje erg goed vult.
Als je net als ik dol bent op havermout, warm of koud, dan raad ik het je aan om eens te proberen om groenten toe te voegen. Begin rustig aan met wortel of zoete aardappel en combineer dit met zoete ingrediënten zoals dadels en banaan. Als je dit doet, dan kan het bijna niet misgaan en geniet ook jij van groenten bij het ontbijt!
Heb ik je inmiddels overtuigd met deze overnight oats met zoete aardappel? Bekijk dan ook eens de volgende ontbijtrecepten met groenten:
Overnight oats met zoete aardappel
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes5
minutesDit ontbijtje maak je de avond van tevoren klaar en zet je een nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je dan meteen genieten!
Ingrediënten
60 gram havermout
20 gram chiazaad
150 gram zoete aardappel (gekookt en afgekoeld)
200 ml kokosdrink of amandelmelk
50 ml water
1 tl kaneel
2 dadels
1 banaan
Werkwijze
- Meng de havermout met chiazaad in een pot, die je afgesloten kunt bewaren. Voeg de kaneel toe en roer goed door.
- Pureer de zoete aardappel en voeg dit samen met de melk en het water toe aan de havermout. Roer goed door.
- Sluit de pot af en bewaar het mengsel een nacht in de koelkast.
- Snijd de dadels en banaan in stukjes en voeg dit de volgende ochtend als topping toe. Ook wat pecannoten of een schepje kokosyoghurt is lekker om toe te voegen.