Gezonde scones
Ontbijt, Recepten

Gezonde scones

Zoek je op Snoepgezond naar scones dan vind je al diverse heerlijke variaties. Als ik wat meer tijd heb voor het ontbijt (bijvoorbeeld in het weekend of in de vakanties), vind ik het heerlijk om de dag te starten met scones. Hoewel alle scone recepten op Snoepgezond al helemaal suikervrij zijn, gebruik ik in de meeste scone recepten nog wel een kleine hoeveelheid boter. In dit recept voor gezonde scones heb ik de boter vervangen voor magere kwark. Gelukkig zijn de scones dan nog steeds lekker smeuïg.

Ontbijten met gezonde scones

Ontbijten met gezonde scones kan gewoon! Scones worden in Engeland traditioneel geserveerd bij een English of high tea samen met lemoncurd, jam en clotted cream. Clotted cream is ook typisch Brits en hier in Nederland dus niet goed verkrijgbaar. Je kunt clotted cream of wat daar heel erg op lijkt ook zelf maken. Gebruik hiervoor lobbig geklopte slagroom en mascarpone of crème fraiche. Zelf vind ik het heerlijk om met scones te ontbijten. En met deze gezonde scones kan dat ook prima zonder schuldgevoel.

De scones zijn suikervrij en ook vrij van boter. In plaats van boter, om de scones lekker smeuïg te maken, gebruik je magere kwark. Dit zorgt er meteen voor dat deze scones iets eiwitrijker zijn dan gewone variant. Naast lemoncurd en clotted cream worden scones ook vaak geserveerd met jam. Ik kies graag voor de heerlijke bosbessen meer fruit minder suiker fruitspread van Bonne Maman. Deze jam bevat 30% minder suiker dan traditionele jam en is nog net zo lekker!

Naast deze heerlijke, suikervrije scones vind je op Snoepgezond nog veel meer gezonde inspiratie voor het ontbijt. Bekijk dus gerust deze gezonde ontbijtrecepten.


Gezonde scones

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Makkelijk
Aantal

9

stuks
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

15

minutes
Totale tijd

35

minutes

Ingrediënten

 • 300 gram bloem

 • 1 zakje bakpoeder

 • 50 gram magere kwark

 • 1 ei

 • 100 gram (plantaardige) melk

 • 40 gram suikervervanger

Werkwijze

 • Verwarm de oven voor op 240°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Voeg alle ingrediënten toe aan een kom. Kneed alle ingrediënten voor het deeg rustig door elkaar.
 • Kneed niet te lang door, maar zodra je een samenhangend deeg hebt gevormd, is dit voldoende.
 • Strooi een beetje bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai het deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
 • Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Als je het deeg op nieuw uitrolt, moet je het eerst weer even 10 minuten laten rusten, voordat je er nieuwe cirkels uit kunt steken. Een tip: leg je de uitgestoken cirkels tegen elkaar aan op de bakplaat. Op die manier komen de scones in de oven mooi recht omhoog.
 • Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk. Verlaag de oven temperatuur naar 220°C en schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
 • Haal na 15 minuten uit de oven en laat de scones op de bakplaat afkoelen.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *