Gezond kerstbrood
Kerst, Ontbijt, Recepten

Gezond kerstbrood

Met kerst kan een lekker (en gezond) kerstbrood natuurlijk niet ontbreken. De kerstbroden in de supermarkt kunnen soms wel lekker zijn, maar gezond of verantwoord zijn ze zeker niet. Daarom besloot ik om zelf een lekker en meer verantwoorde versie van een kerstbrood te bakken.

Het enige nadeel van zelf een kerstbrood bakken is, dat deze het lekkerste is op de dag van afbakken. Misschien zelfs wel nog een beetje warm uit de oven. Om ervoor te zorgen dat je op de dag van het kerstontbijt of de kerstbrunch kan genieten van een lekker plakje vers kerstbrood, bewaar ik het deeg vaak na het rijzen, afgedekt in de koelkast. Zo kun je de dag of avond van tevoren het deeg al helemaal klaar maken en bewaar je het een nachtje in de koelkast, zodat je het gezonde kerstbrood de volgende ochtend vers kan afbakken.

Heb je na het kerstontbijt nog wat van het kerstbrood over, dan kun je dit prima de volgende ochtend verwerken in een heerlijk recept voor wentelteefjes. Zo hoef je niks weg te gooien en kun je volledig genieten van dit recept. Hoewel ik dit recept definieer als een gezond kerstbrood, is het natuurlijk geen mega gezond recept. Maar als je dit vergelijkt met de variant van de bakker of uit de supermarkt, dan is dit recept voor gezond kerstbrood een stuk gezonder en verantwoorder!

Durf jij het aan om zelf een heerlijk kerstbrood te bakken? Of neem een kijkje op Snoepgezond bij andere heerlijke kerstrecepten.


Gezond kerstbrood

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Gemiddeld
Aantal

1

brood
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Totale tijd

1

hour 

50

minutes

IngrediΓ«nten

  • 275 gram bloem

  • 2 el suikervervanger

  • 130 ml (plantaardige) melk (lauwwarm)

  • 25 gram zachte roomboter

  • 2 tl gedroogd gist

  • snufje zout

  • 50 gram rozijnen

  • 50 gram gedroogde cranberries

  • 50 gram gedroogde abrikozen

  • 50 ml amaretto + heet water

  • 150 gram amandelspijs

Werkwijze

  • Doe de rozijnen, cranberries en stukjes abrikoos samen met de amaretto en heet water in een kom en laat minimaal 2 uur wellen. Zorg dat de vruchtjes onder het vocht staan.
  • Roer de gist door de lauwwarme melk en laat 10 minuten staan.
  • Doe de bloem samen met de suikervervanger, zachte boter, een snufje zout en de melk met gist in de kom van de keukenmachine.
  • Mix het deeg met een deeghaak op stand 4 / 5 van de keukenmachine. Laat de machine ongeveer 10 minuten draaien, zodat er een elastisch deeg ontstaat.
  • Giet het vocht van de vruchten af en droog ze goed. Voeg toe aan de keukenmachine en laat de machine nog 1-2 minuten draaien, zodat de vruchtjes goed door het deeg worden opgenomen.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek (ongeveer 25-30 graden) een uurtje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Kneed het deeg kort door, zodat het overtollige lucht eruit gaat.
  • Rol het deeg uit tot een ovaal. Maak een worst van het amandelspijs, ter grootte van je ovaal.
  • Leg het amandelspijs in het midden van je ovaal en sla het deeg over het spijs heen en druk goed dicht.
  • Leg het kerstbrood op de bakplaat, bestrijk de buitenkant met een beetje losgeklopt ei of melk. Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 30-35 minuten, afhankelijk van je oven.
  • Het brood is klaar als het er mooi bruin uitziet. Haal de bakplaat uit de oven en laat het brood (bijna) helemaal afkoelen, voordat je er heerlijk van kunt genieten.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *