Gezonde panna cotta met speculoos
Dessert, Kerst, Recepten

Gezonde panna cotta met speculoos

Panna cotta is een relatief makkelijk toetje, wat ik graag serveer met kerst. Vorig jaar maakte ik bijvoorbeeld een heerlijke en gezonde panna cotta met rode bessen. Lekker fris door het laagje rode bessen. Nu zit ik helemaal in de speculoos fase en maakte ik een gezonde panna cotta met speculoos.

Panna cotta is een heerlijk Italiaans dessert. Van origine wordt het gemaakt van slagroom en suiker. Het dessert heeft zijn naam te danken aan de letterlijke vertaling: gekookte room. Nu is dat natuurlijk op zijn tijd erg lekker, maar ik ga graag de uitdaging aan om een iets verantwoorde versie te maken. En dat is met deze gezonde speculoos panna cotta zeker gelukt. In plaats van slagroom gebruik ik voor de basis een combinatie van melk en magere kwark. Op deze manier is het toetje ook niet heel machtig, maar vult het wel goed door de hogere hoeveelheid eiwitten. Een win win situatie als je het mij vraagt!

Gelukkig staat dit toetje ook nog eens in een handomdraai op tafel. De melk verwarm je namelijk in een pannetje en zodra deze warm is, los je hier gelatine in op en roer je de kwark er doorheen en klaar is de basis. Schenk het mengsel in mooie glaasjes en zet deze in de koelkast om op te stijven. Als je op de dag van het kerstdiner niet heel de tijd in de keuken wil staan, dan is dit dus het ideale toetje! Voor het serveren maak je het geheel af met een lekker verkruimeld speculoos koekje en wat gesmolten speculoos.

Ga jij deze gezonde panna cotta met speculoos proberen?


Gezonde panna cotta met speculoos

Recipe by LindaCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total timeminutes

Ingrediënten

  • 200 ml (plantaardige) melk

  • 300 gram magere kwark of Griekse Yoghurt 0% vet

  • 3 blaadjes gelatine

  • 50 gram speculoos

  • 25 gram suikervervanger

  • Topping
  • 20 gram speculoos

  • 4 speculoos koekjes

Werkwijze

  • Week de gelatine 5-10 minuten in koud water.
  • Verwarm de melk samen met de suikervervanger en speculoos in een pannetje op het vuur en breng net niet aan de kook.
  • Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe aan de melk. Zet het pannetje terug op het vuur en roer met een spatel de gelatine er goed door.
  • Als de gelatine is opgelost in de melk, haal je de pan weer van het vuur af en zet je het vuur uit. Roer de melk met een spatel of garde in delen door de kwark. Zorg dat je dit in delen doet, zodat de temperatuur van de kwark kan wennen aan de warmte van de melk.
  • Schenk de panna cotta over in vier glaasjes en zet afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Smelt 20 gram speculoos in de magnetron en verdeel dit voor het serveren over de bovenkant van de panna cotta. Verkruimel over elk glaasje ook een speculoos koekje.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *