Een lekker toetje als afsluiting van het kerstdiner kan natuurlijk niet ontbreken. Vaak zit ik zelf al flink vol na twee gangen gegeten te hebben, dus mijn voorkeur gaat uit naar een licht en niet te groot dessert. Daarom besloot ik een gezonde panna cotta met rode bessen te maken.
Deze gezonde panna cotta met rode bessen is gemaakt met (plantaardige) melk en witte chocolade kwark van Lindahls als basis. De melk verwarm je in een pannetje en zodra deze warm is, los je hier gelatine in op en roer je de kwark er doorheen. Een super makkelijk dessert, die in een handomdraai op tafel staat. Ideaal als je op het moment van het kerstdiner niet heel de tijd in de keuken wil staan, maar het toetje liever vlak voor serveren zo uit de koelkast wil halen.
Dit toetje is een lichte en gezonde afsluiting van het kerstdiner en bovenal erg lekker natuurlijk! Ik weet zeker dat je gasten zullen smullen. Vanuit mijn optiek hebben je gasten ook helemaal niet door dat dit een gezond toetje is, maar zullen ze er lekker van smullen. Ben jij of een van je gasten niet zo’n fan van rode bessen, dan kun je die ook prima vervangen voor frambozen of blauwe bessen. Een leuke variatie tip! Of neem gerust een kijkje op Snoepgezond bij een van de andere dessert recepten.
Gezonde panna cotta met rode bessen
Course: DessertDifficulty: Makkelijk4
personen10
minutes2
hours2
hours10
minutesIngrediΓ«nten
200 ml (plantaardige) melk
300 gram witte chocolade kwark (of een lactosevrij alternatief)
3 blaadjes gelatine
40 gram suikervervanger
- Toplaag
150 gram rode bessen
50 gram frambozen
2 el suikervervanger
0.5 blaadje gelatine
Werkwijze
- Week de gelatine 5-10 minuten in koud water.
- Verwarm de melk samen met de suikervervanger in een pannetje op het vuur en breng net niet aan de kook.
- Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe aan de melk. Zet het pannetje terug op het vuur en roer met een spatel de gelatine er goed door.
- Als de gelatine is opgelost in de melk, haal je de pan weer van het vuur af en zet je het vuur uit. Roer de melk met een spatel of garde in delen door de kwark. Zorg dat je dit in delen doet, zodat de temperatuur van de kwark kan wennen aan de warmte van de melk.
- Schenk de panna cotta over in vier glaasjes en zet afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Toplaag
- Doe de rode bessen samen met de frambozen en de suikervervanger in een pannetje en zet op het vuur.
- Week ondertussen de gelatine 5-10 minuten in koud water.
- Laat het fruit langzaam pruttelen en inkoken tot een saus/compote, dit duurt ongeveer 10 minuten. Je kan het proces helpen door de rode bessen en frambozen tijdens het proces plat te stampen met een spatel.
- Knijp de gelatine uit en roer dit met een spatel door het fruit. Als de gelatine is opgelost, haal je de pan van het vuur en zet je het vuur uit.
- Schenk de rode bessensaus over de panna cotta. Dek het geheel opnieuw af en laat weer minimaal 1-2 uur opstijven.