Waarschijnlijk kun je ontiegelijk veel recepten voor erwtensoep online vinden, maar toch deel ik ook een recept met jullie. En waarom? Gewoon omdat ik dit in de winter heel graag eet en met jullie wil delen hoe ik de soep maak.
Het enige nadeel aan het maken van erwtensoep vind ik dat het zo lang duurt en je er ook wel geregeld bij moet blijven om het door te roeren. Maar verder alleen maar pluspunten aan deze soep! Lekker dik, vullend en super smaakvol. Door voldoende groenten aan de soep toe te voegen, hoef je je ook geen zorgen te maken of je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnenkrijgt. En al helemaal niet als je deze blog over het toevoegen van groente aan je ontbijt leest. Daarin beschrijf ik hoe je op een laagdrempelige manier al groente bij het ontbijt of in je tussendoortje kunt verwerken.
Er zijn twee manieren waarop mijn erwtensoep maak, een snellere variant en een lange variant. Voor de lange variant trek ik eerst mijn eigen runderbouillon (3 uurtjes), om dit vervolgens samen met soepvlees (rundvlees) en rookworst toe te voegen aan de soep. Voor de snelle variant gebruik ik wat biologische bouillonpoeder en varkensvlees om de soep om smaak te brengen. Hierdoor hoef je uiteindelijk geen zout meer aan de soep te voegen. Hooguit wat peper, als je daar behoefte aan hebt.
Erwtensoep
Course: Lunch, DinerDifficulty: Makklelijk, Gemiddeld4
porties10
minutes1
hour40
minutes1
hour50
minutesIngrediΓ«nten
- Erwtensoep
300 gram spliterwten
2 winterpenen
1 prei
1 ui
1/4 tot 1/2 knolselderij
1 laurierblad
400 gram hamlappen (of karbonades)
1 rookworst
1,5 liter groentebouillon
- Zelf bouillon maken
1 schenkel
1 prei
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
1 rode ui
2 tenen knoflook
verse kruiden zoals peterselie, laurierblad, selderij, tijm
3 liter water
200 gram soepvlees
peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Bouillon maken
- Snijd alle groenten in grove stukken en voeg dit samen met de schenkel en het water toe aan een grote pan.
- Breng de bouillon aan de kook en laat zo op heel laag vuur nog zo’n 3 uur zachtjes trekken.
- Schenk de bouillon door een zeef om alleen de heldere bouillon over te houden. De basis voor de erwtensoep is nu klaar. Gebruik de bouillon samen met het soepvlees verderop in het recept.
- Erwtensoep
- Was de spliterwten en voeg dit samen met de hamlappen, het laurierblad en de groentebouillon toe aan een grote pan.
- Laat het geheel ongeveer 1 uur rustig koken. Eventueel kun je tussendoor wat schuim van de bouillon verwijderen. Roer het geheel tussendoor ook geregeld door (anders kunnen de spliterwten wat aankoeken op de bodem van de pan).
- Schil de winterpenen en knolselderij en snijd beide in blokjes. Snijd de prei in halve ringen en snipper de ui.
- Haal de hamlappen uit de pan en snijd in kleine stukjes.
- Voeg de groenten toe aan pan en laat het geheel ongeveer 30 minuten koken. Ondertussen goed doorroeren.
- Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd in plakjes. Voeg de rookworst en hamlappen toe aan de soep en roer goed door elkaar.
- Serveer de erwtensoep met een plakje roggebrood met spek.