Laatst kwam ik bij Oh My Pie heerlijke gele koeken tegen voor Pasen. Dit inspireerde mij om hier mijn eigen draai aan te geven. En zodoende rolden deze heerlijke frisse koningsdag koeken uit mijn oven.
Waar Marike altijd glutenvrije recepten deelt, doe ik dat niet. Deze koningsdag koeken zijn dan ook niet glutenvrij, maar wel suikerarm en ontzettend lekker! Heerlijke smeuïge koeken met een oranje glazuur dat je niet kan missen. Het glazuur is gemaakt met Sukrin Icing, een suikervrije poedersuiker. Daarnaast heb ik in het beslag gebruik gemaakt van syrup gold van Sukrin. Deze siroop is niet suikervrij, maar wel laag in suikers en koolhydraten.
Deze koningsdag koeken zijn in ieder geval een gezond alternatief voor de roze koeken uit de supermarkt. En natuurlijk helemaal in de oranje sfeer voor koningsdag. Eén tip: laat de koeken niet te lang in de oven staan, want dan worden ze helaas wat droog. Het rasp van de sinaasappel zorgt wel voor een heerlijke frisse touch aan de gezonde koeken. Door de sinaasappel ook terug te laten komen in het glazuur, ademen deze koeken één en al sinaasappel. De sinaasappels scoorde ik overigens bij Fresh Land. Bij Fresh Land bestel je verse groenten en fruit rechtstreeks van de boerderij. Op deze manier krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Daarnaast zijn de producten volledig natuurlijk en ondergaan ze geen chemische behandeling. In de Andalusische mix, die ik had, vind je sinaasappels, grapefruits, citroenen en avocado’s. Stuk voor stuk heerlijk fruit! Klik op deze link voor meer inspiratie met het fruit uit de Andalusische mix van Fresh Land.
Ben jij benieuwd naar het recept voor de koningsdag koeken? Lees dan snel verder!
Koningsdag koeken
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk5
koeken10
minutes16
minutes26
minutesIngrediënten
50 gram havermeel
50 gram bloem
25 gram syrup gold (of honing)
1 tl vanille essence
1 tl bakpoeder
1 ei
1 el neutrale olie
50 gram skyr vanille
rasp van 1/2 sinaasappel
snufje zout
- Glazuur
75 gram Sukrin Icing
1 tl frambozensap
1-2 eetlepels sinaasappelsap
eventueel wat gele kleurstof
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 165 graden en vet een (siliconen) muffinbakblik in met een beetje bakspray.
- Klop het ei samen met de skyr, olie en syrup los.
- Voeg hieraan de droge ingrediënten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Is het beslag te dik? Voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe.
- Verdeel het beslag over 5 muffinvormpjes.
- Schuif het bakblik voor ongeveer 16 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de koeken gaar zijn.
- Laat de koeken minimaal 10 minuten in de vorm (uit de oven) afkoelen. Haal ze na 10 minuten voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor het glazuur in een kom. Voeg eventueel wat gele kleurstof toe voor een helder oranje kleur.
- Als de koeken afgekoeld zijn, kun je het glazuur over de koeken verdelen met een lepel.
- Zet de koeken 10 minuten in de koelkast, zodat het glazuur kan uitharden.
- Bewaar de koeken in een afgesloten trommel voor maximaal 3-4 dagen.